Pavláth Attila, az Amerikai Kémiai Társaság 2001. évi elnökének nyilatkozata lapunk részére (pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS)

Rácz László: A változások évtizede

jubil.jpgA második világháború után, 1946. szeptember 10-én indult újra a Magyar Kémikusok Lapja. Az újrakezdést ünnepelve jubileumi sorozatunk régi cikkeket elevenít fel, amelyekhez napjainkban is aktív kémikusok fűznek észrevételeket vagy a szerzőkről, a hozzájuk kapcsolódó emlékekről írnak.

2021. februári számunkban Pavláth Attila 20 évvel ezelőtti mondatait elevenítjük fel, amelyekhez Rácz László fűzi hozzá emlékeit: 2000 eleje és 2008 májusa között voltam az MKL felelős szerkesztője – írja. 2000-től, az IB döntésével, az Egyesület tagjai az MKL-t térítésmentesen kapták, és a lap elektronikus szerkesztésre állt át. Szétvált a szerkesztőbizottsági elnöki és a felelős szerkesztői pozíció, az előbbit azóta is Szépvölgyi János tölti be. Az akkori szerkesztőségben Süli Erika titkárként, néhai Gál Miklós pedig olvasószerkesztőként végzett odaadó munkát.

Néhány honfitársunkat Nobel-díjra jelölték, ketten külföldön lettek kémikus egyesületek vezetői (munkásságukról közleményekben emlékeztünk meg). A 2019 júniusában, 77 évesen elhunyt Fráter György professzor a Svájci Kémikusok Egyesületének elnöke volt 2004 es 2010 között.

2020 márciusában töltötte be 90. életévét Pavláth Attila kutatóprofesszor, aki az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) elnöke volt 2001-ben. Bő fél évszázados ACS-munkásságát – amelynek egyik eleme a kémia népszerűsítése, például a majdnem negyven nyelvre lefordított A kémia mérföldkövei című poszterkiállítás révén – az ACS Charles Lathrop Parsons-éremmel ismerte el.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS