Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Rácz LászlóA szerkesztők választásából e lapszámunk főcikkei sorában három analitikához kapcsolódó közleményt, két Bruckner-termi előadás kivonatát, valamint a hazai felsőoktatás diagnózisát és a javasolt terápiát is tartalmazó dolgozatot olvashatunk.

Kiss Tamás felelős szerkesztő Horvai György akadémikussal, legnépesebb Analitikai Szakosztályunk korábbi elnökével, egyik új Széchenyi-díjasunkkal készített interjúja indítja a lapszám képzeletbeli analitikai blokkját. A közleményben Horvai professzor felvázolja kutatásfinanszírozással kapcsolatos javaslatát is.

Vajna Balázs, Bódis Attila és Marosi György az egyik legdinamikusabban fejlődő analitikai területről, a kémiai térképezésről ír, amelynek alapja a spektrometriai technika és a hozzá tartozó optikai rendszer. A témán belül többváltozós adatelemzési módszereket tárgyalnak, gyógyszergyári példán bemutatva azok alkalmazását.

Drávucz Imre az FTIR spektroszkópia egyik ipari alkalmazását ismerteti kémiai problémák megoldására. Többek számára örvendetes lehet, hogy az elmúlt számokban megjelent Richter és Chinoin-témájú közlemények után most újabb ipari témájú, ezúttal a MOL Nyrt. kőolaj- és földgázkutatási és termelési területéről származó írást olvashatunk.

Szerves kémikusainknak bizonyára örömet szerez, hogy a „Bruckner-termi előadások” sorozat keretében ezúttal Tóth Flórián és Tömböly Csaba dolgozatait ismerhetjük meg.

Sipos Pál többéves ausztráliai és néhány évtizedes hazai egyetemi tapasztalattal felvértezve szenvedélyes kritikát oszt meg velünk a hazai (felső)oktatásról, bátor újítási javaslatokkal kiegészítve. Helyzetképe sokkoló, sürgős változtatásért kiált. A szerkesztők várják a témával kapcsolatos újabb hozzászólásokat. Amint a szerző is buzdítja az olvasót, „érdemes minden újabb ötleteket tartalmazó véleményt leírni és elolvasni”.

Ezen utóbbi gondolatot támogatva kívánok hasznos időtöltést kedves Olvasóinknak.

 

Rácz László
a szerkesztőbizottság tagja