Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Sarkadi LiviaNagy örömömre szolgál, hogy én ajánlhatom Önöknek az MKL évzáró számát. A folyóirat idei decemberi száma egyben a kémikus társadalom számára ünnepi évnek, a Kémia Nemzetközi Évének a záró száma. Az év folyamán számos rendezvényen volt alkalmunk bemutatni és népszerűsíteni tudományterületünk eredményeit, mind szakmai, mind szélesebb körben a gyerekektől az érdeklődő felnőtt korosztályig. Decembert különleges hónapnak tartjuk számon nemcsak évzáró volta miatt, hanem családi és baráti ünnepei miatt is.

A Perczel András Bolyai-díjas kémikussal folytatott különleges hangulatú karácsonyi beszélgetésből szakmai életútja mellett megtudhatjuk azt is, hogy milyen híres történelmi család leszármazottja.

Ez az év sem múlt el Nobel-díj nélkül. A 2011-es kémiai Nobel-díjig vezető út bemutatása ezúttal is megerősítheti bennünk, hogy jó elképzelés, kitartás és persze szerencse vezet a legnagyobb elismerésig.

A hétköznapi kutatást segítő informatikai adatrögzítő és tároló fejlesztéséről adnak hírt a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. munkatársai. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai közleményéből megtudhatjuk, hogy milyen matematikai problémák merülhetnek fel és milyen lehetőségek adódnak a kémia körébe tartozó paraméterbecslési feladatok megoldására.

A kémiaoktatás két kiváló műhelyében folyó munkát és a nemzetközileg is elismert eredményeket mutatja be a budapesti Eötvös József Gimnáziumról és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskoláról szóló összeállítás. Az egyik szerző, Dancsó Éva nemrég vette át a Richter Gedeon Alapítvány Magyar Kémia Oktatásért díját.

A decemberi szám széles kínálatot nyújt a közelgő ünnepi szünetekben való kellemes időtöltéshez, olvasáshoz.

A karácsonyi időszakban szánjunk néhány percet kémikus társadalmunk azon tagjaira való emlékezésre is, akik sajnálatos módon idő előtt távoztak el közülünk a közelmúltban.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a 104 éves Egyesület első női elnöke lehetek és hogy elnökké választásomra 2011-ben, a Kémia Nemzetközi Évében kerülhetett sor.

A megújult vezetőség tagjaival azon dolgozunk, hogy az MKE öregbítendő értékeinek megőrzése mellett, az új kihívásoknak való megfelelés érdekében, olyan stratégiát valósítsunk meg, amely elősegíti és hosszú távon biztosítja az Egyesület megkerülhetetlen szerepét a kémikus társadalom képviseletében.

A magam és a Magyar Kémikusok Egyesülete vezetősége nevében kívánok valamennyi olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag sikeres új esztendőt!


Simonné Dr. Sarkadi Livia
az MKE elnöke