Ismét átadták a Magyar Kémia Oktatásért-díjakat Nyomtatás E-mail

 

Az idén már tizenharmadik alkalommal adták át a „Magyar Kémia Oktatásáért-díjat” annak a négy kémiatanárnak, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal hozzájárultak a jövő nemzedékének felkarolásához, az utánpótlás neveléséhez. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma azokat az általános és középiskolai tanárokat jutalmazza, akik tudásukkal támogatják a tehetséges diákokat, odaadó munkájukkal segítik a magas szintű szakképzést. Az alapítványt 1999-ben a Richter Gedeon gyár hozta létre azzal a szándékkal, hogy vezető hazai gyógyszergyártó cégként közvetlenül vállalhasson támogató szerepet a magyarországi kémiaoktatásban, tehetséggondozásban és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben.

A bensőséges ünnepségre 2011. október 11-én a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty-termében került sor. A kitüntetett kémiatanárok a rangos elismerés mellett az azzal járó 250 ezer forintos díjat is átvehették.

Az ünnepélyes hangulatot Illés Eszter fuvolaművész játéka teremtette meg. Az a regényrészlet („Für Elise”), amelyet Kubik Anna színművész mély átéléssel adott elő, nekünk, kémikusoknak különösen kedves volt, mert megtudhattuk, hogy az akkor még gimnazista Szabó Magda induló írói pályáját éppen hajdani kémiatanára egyengette. Megrázó volt mindnyájunk számára a gyárat alapító Richter Gedeon, a sikeres feltaláló-üzletember tragikus véget érő életét bemutató film.

 

Magyar Kémia Oktatásért Díj

A díjazottak (Dancsó Éva, Horváth Lucia, Varga Gábor és Drozdík Attila),
az őket köszöntő diákjaik, a kuratórium tagjai és Dr. Pellioniszné
dr. Paróczai Margit igazgató asszony társaságában

 

A tanárokat Dr. Löw Miklós, a kuratórium elnöke köszöntötte, a díjakat Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter gyár emberi erőforrás igazgatója adta át. Dancsó Éva tanárnő (Eötvös József Gimnázium, Budapest) tehetséges diákjai a kicsiknek, nagyoknak kiírt országos kémiaversenyektől az elmúlt 15 év alatt egészen a Nemzetközi Diákolimpia helyezettjei közé jutottak. Drozdík Attila tanár úr (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) tanítványai kiemelkedően nagy számban vesznek részt az Országos Tanulmányi Versenyen, több mint száz tanítványa közül – szinte magától értetődően – számosan szereztek igen előkelő helyezéseket az országos döntőben is. Horvát Lucia tanárnőt (Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Sopron) és diákjait a sikeres versenyeredmények alapján még az Oláh György Nobel-díjas tudóssal való személyes találkozásra is meghívták. Varga Gábor tanár úr, „Gábor bácsi, az év tanára” (Zrínyi Miklós és Bolyai János Általános Iskola, Nagykanizsa) pályáját kis falusi iskolában kezdte, és ma is általános iskolában tanít, lelkesíti diákjait és juttatja őket országos tanulmányi versenyek első helyezettjei közé.

Az ünnepség kedves mozzanata volt, amikor a díjazottakat a mostani vagy volt diákjaik köszöntötték felidézve tanáruk személyiségét, szakmai és pedagógiai erényeit, sőt egy-két nehéz percet is. Az őszinte szeretettel elmondott, olykor vidám laudációk közül hadd idézzünk egyet. Drozdík Attila autója KDA rendszámát a diákjai úgy olvassák ki, hogy „a király drozdík attila”. Engedtessék meg, hogy e helyen én is ezt a diák-szlenget használjam: minden idei díjazott „király” a maga területén, és szeretnénk, ha az ország összes kémiatanárára ezt mondanák a diákjai. Reméljük, hogy így is van.


Riedel Miklós