Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Szalay LucaAnnyi meg annyi jogos panasz, sőt kétségbeesett segélykiáltás után (amelyeket e lap hasábjain is számos alkalommal közvetítettünk), végre jó hír érkezett a kémiatanítás területéről! Nem, sajnos még nem az, hogy most már van elég vegyszer, eszköz és idő arra, hogy minden egyes kémiaórát érdekes (tanuló)kísérletekkel lehessen fűszerezni, és nem is az, hogy tanárainknak a kitartó minőségi munkáért méltányos bérezés jár... Mégis, igazi jó hír az, hogy minden mellőzöttség és kedvszegő rossz tapasztalat után is rengeteg kémiatanár kolléga maradt még szerte az országban, akik kitartanak eredeti hivatásuk és régi álmaik mellett. Akik az első hívó szóra készen állnak arra, hogy látványosabbnál látványosabb kísérletekkel hívják fel a figyelmet a kémia fontosságára, s egyben vonzó lehetőségként mutassák be diákjaiknak a kémikusi pályát.

Minderre az a bizonyíték, hogy a Magyar Kémikusok Egyesülete által a Kémia Nemzetközi Éve magyar nyitórendezvényeként 2011. január 26-ra meghirdetett „VÍZZEL TÜZET – TŰZZEL VIZET!” iskolaikísérlet-akcióra már a kísérletleírások MKE-honlapra való feltöltése utáni második hét végéig 134 iskola jelentkezett. Lapzártánk idején még nem tudjuk, hogy végül az országban hány helyszínen zajlanak ezen a napon az események, de sejthető, hogy a végső szám ennél is jóval nagyobb lesz. Reméljük, hogy a benevező iskolák és tanárok által küldött (és az MKE KNÉ 2011honlapján látható) fényképek nézegetése révén mindnyájan (azok is, akik személyesen egyik iskolában sem lehettek jelen) részeseivé válhatunk ennek az országos ünnepnek. Az MKE KNÉ 2011 honlapjára (http://www.kemia-eve-2011.mke.org.hu/) ellátogatók azzal járulhatnak hozzá az akció sikeréhez, hogy 2011. február 28-ig leadják a szavazataikat arra a fotóra, amelyik számukra a legtöbbet jelenti, a legpozitívabb üzenetet hordozza. Közben pedig mindnyájan hitet és erőt meríthetünk a csodálkozó, lelkes vagy büszke gyermekarcok láttán. Hiszen lesz, mert kell legyen folytatódás, mivel kémia nélkül valóban nincs élet, és nincs jövő…

Kémiatanáraink pedig az összefogás érzésétől megerősödve bekapcsolódhatnak a világméretű kísérletsorozatba („Global experiment”, http://www.chemistry2011.org/), amire ez az országos iskolaikísérlet-akció is ráirányítja a figyelmet. A négyféle kísérlet közös témája a víz, és a címe „Water: A Chemical Solution”, ami magyar nyelvre lefordíthatatlan szójáték. Az egyszerű eszközökkel és kis anyagigénnyel kivitelezhető kísérletek a különféle vízminták és a bennük oldott anyagok tulajdonságainak vizsgálatán, valamint a víztisztítás modellezésén keresztül a kémia nélkülözhetetlenségére is felhívják a figyelmet. Ezúton is jó munkát és sok sikert kívánunk hozzá mindenkinek!

 

Szalay Luca