Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kovács Attila"Chemistry – our life, our future; Kémia – a mi életünk, a mi jövőnk." Tényleg így van, vagy csak egy frappáns jelmondat? Egyetért ezzel az átlagember, vagy csak a kémikusok hangoztatják? Az ENSZ 2008. december 30-i határozatával a 2011-es évre meghirdetett „Kémia Nemzetközi Éve” eseményeinek és akcióinak az a feladata, hogy minél többen és különösen a fiatal generáció tagjai erre a felismerésre jussanak.

Miért gondoljuk ezt így? Például azért, mert a környezetünktől nem lehet, de nem is célszerű elszigetelődni, márpedig jelenkori életünk mindennapos életminőségét felsorolhatatlanul sok kémiai és vegyipari eredmény szolgálja. Megszoktuk ezeket, a világnépesség élelmiszer-igényének megtermelését szolgáló agrokemikáliák alkalmazásától kezdve, az elviselhető költségszintű és tömegméretű felhasználást biztosító élelmiszer-csomagolásokon át, az egészség visszanyerését szolgáló gyógyszerekig és orvostechnikai eszközökig. Hogyan élnénk energiahordozók (üzemanyag) és energiatárolók (elemek és akkumulátorok) nélkül? Bizonyára nem sokan gondolkodnak el az információtechnológia nélkülözhetetlen kémiai megoldásain, nem is beszélve a közúti, a légi és az űrjárművek kémiával-vegyiparral összefüggő alkatrészeiről. Hol lenne a szórakoztató elektronikai iparág a vegyészek és vegyészmérnökök eredményei nélkül?

Köznapi példákból ennyi elég is, de felmerül a kérdés, hogy a fiatal generáció tudja-e, hogy még mennyi és milyen nehézségű kémiai probléma vár megoldásra? Belegondolnak-e, hogy helyettük más nem fogja ezeket megoldani, hacsak az univerzum jelenleg nem ismert és nálunk fejlettebb szereplői ide nem toppannak a Földre?

A „Kémia Nemzetközi Éve – 2011” globális esemény egyik fő célkitűzése, hogy a fiatalok számára izgalmas, kihívást jelentő életpálya lehetőségként mutassa be a kémiát. A fiatal generáció tehetséges tagjainak megnyeréséért ugyanis erős harc folyik. Ebben a kémia nem szeretne veszíteni.

Az érdeklődést felkeltő hazai programok megvalósításáért az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és a Magyar Kémikusok Egyesülete összefogott, amely összefogástól azt várjuk, hogy sokan mások: iskolák, egyetemek, intézmények és vállalatok is csatlakozni fognak saját vagy az MKE-vel koordinált szervezésű eseményekkel, akciókkal. A Magyar UNESCO Bizottság támogatására is számíthatunk.

Január 26-án „iskolai kísérlet” akcióval fogjuk szimbolikusan indítani a 2011-es Kémia Nemzetközi Éve események sorát. Bízunk benne, hogy nagyszámú általános és középiskola vesz részt benne.

Speciális weblapokkal, szórólapokkal, vándorkiállítással, versenyekkel is színesítjük az éves programot.

Bíztassuk a környezetünket és a gyerekeinket, hogy legyenek nyitottak a kémiai tárgyú információk iránt és használják ki a „Kémia Nemzetközi Éve – 2011” kínálati palettáját.

 

Kovács Attila
az MKE főtitkára