Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail


Kovács AttilaEseménydús fél év van mögöttünk. A 2011-es Kémia Nemzetközi Éve programok keretében eddig már 100 megvalósult eseményt regisztráltunk, és valószínű, hogy nem is minden hazai program jutott a tudomásunkra. Egyetemek, kutatóhelyek, cégek és intézmények vállaltak és vállalnak szerepet kezdeményezőként, vagy a Magyar Kémikusok Egyesületével együttműködve, hogy a magyarországi KNÉ 2011 programok kreatívak és vonzóak legyenek különösen a fiatalok számára. Bizakodásra ad okot, hogy a kémiával is meg lehet szólítani a különböző korcsoportokat, legyen szó a 285 iskolát megmozgató január 26-i Vízzel tüzet, tűzzel vizet! iskolaikísérlet-akcióról, vagy a legkisebbek érdeklődését is felkeltő 46 napos városligeti programsorozatról, amelyet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az MKE támogatásával szervezett A kémia ünnepe címmel, január és április között. Az MKE és vegyipari-gyógyszeripari cégek közreműködéssel készített, www.chemgeneration.com címen elérhető „kémiás képeskönyv” hasznos segédeszköze lehet a kémiaoktatásnak. Az MTV Delta műsor kémiavetélkedője, a nyári kémiatáborok, vagy a szabadegyetem jellegű különféle előadás-sorozatok a kémiával kapcsolatos érdeklődés felkeltését szolgálták, amelyeken minden előzetes várakozást felülmúló részvételt tapasztalhattunk.

Az első fél évben, 2011. május 22. és 25. között Sopronban került sor újfajta rendezvényünkre, az MKE 1. Nemzeti Konferenciára, amelyet négyévenkénti gyakorisággal tervezünk megrendezni. A cél az, hogy ezeken a találkozókon a hazai kémikustársadalomnak a kutatásban, az oktatásban és a versenyszférában, vagy egyéb helyeken dolgozó tagjai előadóként és konferencia-résztvevőként minél szélesebb körben összejöjjenek és megismerhessék a saját területükön kívül tevékenykedő kollégák eredményeit és/vagy felvetéseit is. A Kémia Nemzetközi Éve eseményre tekintettel Nagy Anna kormányszóvivő is részt vett a konferencia megnyitóján és üdvözlő beszédében méltatta a természettudományok, benne a kémia jelentőségét. Bár hangsúlyozottan hazai konferenciáról van szó, Kurt Wüthrich kémiai Nobel-díjas előadása, valamint az IUPAC és a EuCheMS vezető tisztségviselőinek (elnök, főtitkár) részvétele, illetve előadásai a rendezvény presztízsét emelték.

2011 a négyévenként esedékes tisztújítás éve a Magyar Kémikusok Egyesületében. A szakosztályokban, a területi szervezetekben és a munkahelyi csoportokban már megtörténtek a tisztújítások, és az ezeken megválasztott szavazati jogú küldöttek 2011. június 10-én az MKE Tisztújító Küldöttközgyűlésen megválasztották a következő ciklus egyesületi vezetését is. Prof. Dr. Mátyus Péter, az eddigi elnök nem tudta vállalni a jelölést nagy leterheltséggel járó, szerteágazó intézetvezetői és oktatási feladatai miatt, így Simonné Dr. Sarkadi Livia személyében új elnök veszi át a stafétabotot a 2011–2015 közötti időszakra. Jelentősen megváltozott az Intézőbizottság összetétele is, mivel hat új tag került a testületbe. Az Egyesület működőképessége már évek óta stabil és kiegyensúlyozott, de ezt továbbra is meg kell tartani, ami nem kis feladat. A fiatal, pályakezdő korosztály még nagyobb mérvű megnyerése, valamint a jogi tagok támogatásának biztosítása csak kettő az új vezetésre váró kihívások közül. Vállaltuk az egyesületi tisztséget, a teljesítésen a sor. Az új vezetőség nevében kérem, hogy a tagság továbbra is segítsen ebben bennünket.

 

Kovács Attila
az MKE főtitkára