Soproni beszámoló Nyomtatás E-mail

 

A Kémia Nemzetközi Évében a Magyar Kémikusok Egyesülete új konferenciasorozatot indított, amelynek célja, hogy a hazai kémikustársadalom, a vegyészek, a vegyészmérnökök, a kémiatanárok, az egyetemi oktatók és az ipar képviselői négyévente átfogó képet nyerjenek mindazokról az elméleti és gyakorlati eredményekről, amelyekkel mindennapjaink és a társadalom egészének jobblétét szolgálják. Az MKE 1. Nemzeti Konferencia Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban került megrendezésre 2011. május 22–25. között. A konferencia fővédnöke Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

A négynapos konferencia megnyitó ünnepségén többek között Nagy Anna kormányszóvivő asszony, Nicole Moreau elnök aszszony és David Black főtitkár (IUPAC), Luis Oro elnök és Ulrich Schuber, a 2012-től megválasztott elnök (EuCheMS) köszöntötték a konferencia közel 450 résztvevőjét.

A 12 plenáris előadás – amelyeket nemzetközileg elismert tudósok tartottak – széles körű érdeklődést váltott ki. Kurt Wüthrich (Svájc) a fehérjék szerkezetkutatásában, a „strukturális genomikában” NMR-technikával elért legújabb kutatási eredményeket ismertette. Bodor Miklós (USA) a retrometabolikus gyógyszertervezés elméleti és gyakorlati szempontjait foglalta össze előadásában. David Black (Ausztrália) a természetes és mesterséges indolvegyületek aktiválásáról, termeléséről számolt be. Dux László (SZTE) plenáris előadásában a bioanalitika orvosi analitikai alkalmazásának fejlődési irányait ismertette. Olvasó Árpád (TVK) az európai vegyipar jelenlegi helyzetét és jövőjét elemezte nagy sikerű előadásában. Bogsch Erik (Richter Gedeon Nyrt.) a Richter 110 éves történetét foglalta össze a Sas patika laboratóriumától napjainkig. Timári Géza (Chinoin) az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére alkalmas adenozin A3 receptor antagonista szintéziséről, biokémiai vizsgálatáról számolt be a hallgatóságnak. Szabó László (TEVA) a gyógyszeripar globális átalakulása során kialakult kihívásokat és az azokra adható válaszokat tekintette át előadása keretében. Pavláth Attila (USA) a kémia és a sajtó kapcsolatát elemezte, illetve felhívta a vegyészek felelősségét a kémia pozitív megítélésének támogatására. Salgó András (BME) a roncsolásmentes analitikai módszerek élelmiszer-tudományban való alkalmazását foglalta össze, illetve szerepüket a nutri-bolomika területén a személyre szabott diéták kialakításában. Vértes Attila (ELTE) a Kémia Nemzetközi Évére tekintettel Marie Curie életútját ismertette. Luis Oro (Spanyolország) az irídium-foszfin komplexek katalitikus tulajdonságairól és alkalmazásukról tartott nagy sikerű plenáris előadást.

A konferencián a további szakmai munka párhuzamos szekciókban folyt. Az előzetesen meghirdetett 5 fő témakör a kémiával kapcsolatos aktuális kérdéseket kívánta felölelni, csoportosítani. A „Fenntartható kémia – társadalom, gazdaság, környezet” szekcióban 10, a „Kémiatanulás és -tanítás: mit, mennyit és hogyan?” szekcióban 13, a „Kémia az egészség szolgálatában” szekcióban 37, a „Kémia holnap – a jövő kémiája” szekcióban 29, míg a „Kémia és környezet” szekcióban 24 előadás hangzott el. A szekciók programjához csatlakozott a „Kombinatorikus kémia” szekció Furka Árpád 80. születésnapjának köszöntésére szervezett 9 előadással, a komplexkémiai szekció 15 előadással, valamint a Chemikut szekció 4 előadással. Különösen nagy érdeklődés kísérte a Dux László részvételével szervezett Felsőoktatási Fórumot is, ahol a felsőoktatás napjainkban zajló átalakításáról, átrendezéséről kérdezték a hallgatók a helyettes államtitkárt.

A konferencia programját a témakörökhöz kapcsolódó poszterbemutató egészítette ki. A konferencia támogatói által felajánlott poszterdíjakat a 126 poszter szerzői közül a legkiválóbb fiatal kutatók kapták. Az AMRI 150 eFt-os díját Demjén András (SZTE TTIK), a Sigma 100 eFt-os díját Nagy Ádám (BCE ÉTK), 75 eFt-os díját Weiser Diána (BME), 50 eFt-os díját Bori Zsuzsanna (KÉKI), míg a EuCheMS 100 eurós díját Németh Anikó (BCE ÉTK) nyerte. Az IUPAC által felajánlott két díjat Németh Veronika (SZTE TTIK) és Pénzes Csanád Botond (ELTE Kémiai Intézet) kapta, míg az ACS díjával Grenács Ágnes (DE SZAKT), az Innovációs díjjal pedig Szalontai Helga (EKF EGERFOOD) munkáját

ismerték el. Gratulálunk a nyerteseknek!

A programot szakmai kiállítás színesítette, lehetőséget biztosítva a gyártók és felhasználók személyes eszmecseréjére. A szervezők sikeres munkájának eredményeként több száz szakember érezte fontosnak, hogy közösen vegyen részt a Kémia Nemzetközi Évének megünneplésére szervezett legnagyobb hazai eseményen. A kiemelkedő színvonalú, számos megbeszélést inspiráló szakmai programot nagy sikerű fogadás és konferenciavacsora követte, amely a kötetlenebb találkozókra adott lehetőséget.

A konferencia zökkenőmentes lebonyolításáért külön köszönet illeti az MKE Titkárság mindenre kiterjedő szervezését és kedves figyelmét. Reméljük, hogy 4 év múlva, immár hagyományt teremtve, hasonlóan sikeres konferenciával folytathatjuk a megkezdett sorozatot.

 

Adányiné Kisbocskói Nóra