Kovács Lajos (1920–2011) Nyomtatás E-mail


Kovacs LajosKovács Lajos örökre beírta nevét a magyar festékipar történetébe. Hosszú évtizedeken keresztül Európa-szerte ismert és elismert vezetője volt a hazai lakkfestékiparnak. Felkészültsége, vezetői stílusa és módszere eredményeként vált a hazai festékipar európai viszonylatban is jelentőssé.

Munkájának fontosabb állomásait nem könnyű felsorolni, ismertetni. A kis, szétszórt, korszerűtlen festékgyárak állami összevonását ő vezényelte le az ötvenes évek végén. Ezzel kialakult egy európai méretű festékgyár, a Budalakk Festék- és Műgyantagyár. Az önálló, hazai festékipari kutató megalapítása, megszervezése az ő nevéhez fűződik. Megalapította a festékipari műszaki tanácsadó és vevőszolgálatot, mely a hasonló szervezetek között az első volt Magyarországon. A siker olyan mértékű volt, hogy ezután más iparágak is hasonló szervezeteket alakítottak.

Kovács Lajos szervezte meg az MKE Lakk- és Festékipari Szakosztályát, melynek éveken át az elnöke volt. Ez lehetőséget biztosított arra, hogy a magyar szakemberek bekapcsolódhassanak a nemzetközi szakmai szervezetek munkájába.

Kovács Lajos volt az első, aki a szakmában tudományos fokozatot szerzett. Teljesítményét Állami Díjjal jutalmazták.

Az ő nevéhez fűződik a Lakk és Festék Zsebkönyv szerkesztése, kiadása. Eredményes kutató- és fejlesztőmunkáját több szabadalom fémjelzi. A fáradságot nem ismerő munka kikezdte egészségét. Korengedményes nyugdíjba ment, de még ebben a formában sem hagyta abba a kutatást, a fejlesztést. Kovács Lajos vezetése idején a magyar festékipar a
szakma legdinamikusabb szakaszát élte át. Ma, amikor a magyar festékipar gyakorlatilag szétesett, európai viszonylatban jelentéktelenné vált, nagyon érezhető az újat kereső, gondolatgazdag, kiváló szervező hiánya.

Mély fájdalommal búcsúzunk tőle. Amíg élünk, nem fogjuk elfelejteni.

Tímár János