Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kiss_TamasBeköszöntött a tavasz. A külföldről és belföldről érkező hírek nem melegíthették fel a szívünket az utóbbi hetekben, de az egyre melegebb napsugarak jótékony hatást gyakorolhattak hangulatunkra. Remélem, így lesznek ezzel e számunk olvasása közben is. Igazi májusi egyveleget kínálunk Önöknek.

A Kémia kiválóságai sorozatunkban a miskolci Földes Ferenc Gimnázium mutatkozik be. Az ország egyik nagy múltú és nagy hírű középiskolája kiváló pedagógusgárdája révén méltán vívott ki elismerést és megbecsülést elsősorban a szűk szakma és az érintett szülők körében (sajnos, nem társadalmi szinten), mert az ott folyó természettudományos/kémiaoktatás, mint lapunkban olvashatják, valóban kiemelkedő színvonalú. Nem elsősorban a pedagógusok hibája, sokkal inkább az elmúlt évtizedek oktatáspolitikájának érthetetlen és értelmezhetetlen vargabetűi okozzák, hogy munkájuk eredménye nem nyilvánul meg számos tanulójuk kémiatudásának emelkedő színvonalában, hanem csak a versenyeken edződött, a tehetséggondozásba bekapcsolódott, a kémia iránt igazán érdeklődők kicsiny százalékának sikereiben. A Földes bemutatkozását más iskolák is követni fogják.

A középiskolákban kiválót nyújtó fiatalokból könnyen lesznek kiemelkedő fiatal kutatók, mint Lente Gábor, akit az OTKA a hónap kutatójává választott márciusban. A vele készített, a fiatalok számára igazán sok tanulságot tartalmazó beszélgetést is e számunkban olvashatják. Neve egyébként sem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen egyik állandó rovatunk, az igen népszerű Vegyészleletek szerkesztője, szerzője. Ebben a számban egy rövid írást is olvashatnak tőle: az MTA Lendület programja pályázatainak bírálati rendszerén gondolkozott el.
Gyárakban, üzemi, egyetemi, kutatóhelyi laboratóriumokban dolgozó vegyészek, vegyészmérnökök saját bőrükön tapasztalhatják, hogy nálunk a munkavédelem, balesetvédelem elviselendő rossznak számít. Ez nem tipikusan magyar sajátosság, inkább Európa keleti felén honos. Lett is ebből bajunk. Amíg a szomszédra mutogathattunk, addig elvoltunk a mutogatással és a pereskedéssel, azután a nyakunkba szakadt a baj a vörös iszap formájában. Az év elején elhatároztuk, hogy szétnézünk vegyipari, gyógyszeripari vállalatainknál a munkavédelem, a balesetvédelem, a megelőzés terén. Ezt előkészítendő olvashatják Rácz László szakértői cikkét.

A magvasabb és komolyabb tudomány iránt érdeklődők igényét Keszei Ernő és Kovács Balázs cikke hivatott kielégíteni, akiknek írása a femtokémiai kísérletek kiértékelésének speciális problémavilágába visz el bennünket.

Jó olvasást kívánok!


2011. május

Kiss Tamás
felelős szerkesztő