Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

A Kémia Nemzetközi Évének kétnapos párizsi nyitóünnepségén a magyar fiatalokat Najbauer Eszter Éva és Somlyay Máté képviselte.

Eszter Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma tanulójaként sok szép versenyeredményt ért el, amiből a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat: 2007-ben és 2008-ban az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny kategóriagyőztese és 2008-ban Irinyi-díjas, kiváló kémia OKTV-eredmények, kémiai diákolimpiai válogatóverseny: 1. hely, 2010-ben, a 42. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián: aranyérem. Most az ELTE kémia szakos hallgatója.

Máté az ELTE Apácai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium diákjaként ért el nagyszerű versenyeredményeket. A teljesség igénye nélkül néhány: 2008-ban Irinyi-díj, kiváló kémia OKTV-eredmények, 2010-ben, a 42. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián: aranyérem. Most a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatója.

Olvassuk Eszter és Máté rövid beszámolóját:


magyar fiatalokA Nemzetközi Kémiai Diákolimpia kapcsán ketten kaptunk meghívást Magyarországról erre a rendezvényre. A két nap során a világ minden tájáról hallhattunk előadókat, köztük több Nobel-díjas tudóst is. Az előadások témái nem csak szűken a kémia tárgyköréhez kapcsolódtak; több foglalkozott globális méretű problémákkal és lehetséges megoldásukkal is, ilyen volt például a fenntartható fejlődés biztosítása, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése, a fejlődő országokban az éhezés visszaszorítása, vagy a megfelelő vízgazdálkodás kialakítása. Számunkra az egyik legérdekesebb a 2009-ben kémiai Nobel-díjat elnyert Ada Yonath riboszómáról szóló előadása volt, ahol új, hatékonyabb antibiotikumok fejlesztéséről hallhattunk. Ugyancsak felkeltette az érdeklődésünket a jövő energiaforrásairól, valamint az új anyagokról szóló szekció. Nagy élmény volt látni Yuan T. Lee-t, aki reakciódinamikai munkásságáért és Jean Marie Lehnt, aki nagy szelektivitású molekulák kifejlesztéséért kapott Nobel-díjat. Mindkét estét koktélparti zárta, ahol nemcsak sok új embert ismerhettünk meg, hanem újra találkozhattunk az olimpián megismert barátainkkal is. A rendezvényekhez a Párizs szívében elhelyezkedő UNESCO székháza biztosított méltó helyszínt. A programok mellett maradt egy kis idő városnézésre is: izgalmas volt az eddig csak képekről ismert Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot és a Musée d’Orsay-t élőben is látni. Kivételes művészeti élményben volt részünk, amikor megtekintettük a Sainte Chapelle lenyűgöző üvegablakait és a Rodin Múzeum szobrait. A Párizsban eltöltött néhány nap alatt sok szép élménnyel gazdagodtunk, ezért szeretnénk megköszönni a Magyar Kémikusok Egyesületének és az UNESCO-nak a kiutazásunkhoz nyújtott támogatásukat.

 

Najbauer Eszter Éva és Somlyay Máté