A kémia mérföldkövei kiállítás Nyomtatás E-mail

 

2001-ben az Amerikai Kémiai Társaság akkori elnöke, Pavláth Attila A kémia mérföldkövei címmel 34 oldalból álló gyűjteményt állított össze. A magyarra lefordított szöveget (Németh Veronika, Rideg Nóra) 2007-ben Magyarországon is bemutatták. A didaktikailag és metodikailag átalakított anyag olyan sikeres volt, hogy az ötletgazda az átdolgozott anyagot visszafordíttatta angolra. Ekkor indult el a kiállítás sikeres nemzetközi útja, amelyben jelentős szerepet kapott a hozzáadott magyar szellemi érték is. Az anyag valóban sikeresnek mondható, mert eddig 16 nyelvre lefordították, 12 nyelvre a fordítás rövidesen elkészül, további 6 nyelvre a fordítás most kezdődött el. 2011-ben a Kémia Nemzetközi Éve párizsi megnyitóján is bemutatták az anyagot.

Kiállítás formájában eddig Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Mexikóban és Koreában mutatták be a gyűjteményt.

Az Európai Kémiai Társaság (EuCheMS) tervezi, hogy valamennyi európai országban közreadja a nemzeti nyelvekre lefordított anyagot.

Magyarországon és a Vajdaságban eddig 36 intézményben (egyetem, középiskola) mutatták be a tablókat. 2010-ben 9 kiállítás volt.

 

Sopron Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Molnár Eszter
Aszód Aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Veizer Valéria
Békéscsaba Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Mátyásné Orosz Mária
Hódmezővásárhely Németh László Gimnázium Szittyai István
Budapest Deák Téri Evangélikus Gimnázium Fazakas Andrea
Tolna Sztárai Mihány Gimnázium Kovács Attila
Zenta Stevan Sremac Általános Iskola Tari Jenő
Csantavér Hunyadi János Általános Iskola Hatala Zoltán
Zenta Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Szórád Endre
 

2011-ben eddig a miskolci és a veszprémi egyetem, valamint a Richter Gedeon és az aventis-sanofi/Chinoin gyógyszergyár jelentette be igényét a kiállításra számos középiskola mellett.


Liptay György