2011. november - tartalom Nyomtatás E-mail

 

LXVI. évf., 11. szám, 2011. november

 

Borító Tartalom


 MKL 2011 november
  • Tiffán Zsolt: Köszöntő
  • Antus Sándor: A polifenolok szerepe a szőlő és a bor életében
  • Kállay Miklós, Kerényi Zoltán: Borok kis koncentrációjú szerves savai
  • Vékey Károly, Lőrincz György, Harangi János: Elválasztástechnikai és tömegspektrometriás módszerek alkalmazása a borok vizsgálatában
  • Nagymarosy András: A klimatikus tényezők szerepe a borok kémiai összetételének kialakulásában
  • Hajós György: A „Magyar Tudományos Akadémia bora” borverseny 2011-ben
  • Rohály Gábor: Művészet-e a borkóstolás?
  • Hajós Dániel, Hajós György: A tokaji bor
  • Gráf László: A borozás öröme: San Francisco és Dörgicse
  • Szollár Lajos: A Janus-arcú bor
  • Rácz László: A kémia oktatása és a borkultúra az Eszterházy Károly Főiskolán
  • Wartha Vince: A vörös borok hamisításáról (1880)
  • Sárkány Péter: Szőlőmagban az egészség?


CONTENTS

  • HAJÓS, GYÖRGY; GUEST EDITOR: Introduction
  • TIFFÁN, ZSOLT: Dear Reader
  • ANTUS, SÁNDOR: Role of polyphenols in the life of grape and wine
  • KÁLLAY, MIKLÓS; KERÉNYI, ZOLTÁN: Acids in wine in low concentrations
  • VÉKEY, KÁROLY; LŐRINCZ, GYÖRGY; HARANGI, JÁNOS: Application of separation techniques and mass spectrometry in investigation of wine
  • NAGYMAROSY, ANDRÁS: Effect of geological factors on the quality of wine
  • HAJÓS, GYÖRGY: Wine of the Hungarian Academy, 2011
  • ROHÁLY, GÁBOR: Is wine tasting an art?
  • HAJÓS, DÁNIEL; HAJÓS, GYÖRGY: The wines of Tokaj: aszú and szamorodni
  • GRÁF, LÁSZLÓ: The joy of wine-drinking
  • SZOLLÁR, LAJOS: The Janus-faced wine
  • RÁCZ, LÁSZLÓ: Chemistry-teaching and wine culture at Eszterházy Károly College
  • WARTHA, VINCZE: On falsification of red wine (1880)
  • SÁRKÁNY, PÉTER: The grape seed and its physiological importance