Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kiss TamásOktóber a szüret ideje. Szeretnénk egy szép érett szőlőfürtöt átnyújtani Önöknek a lap októberi száma formájában. Csupa ép, érett, édes szőlőszemmel, értékes, örömteli információkat szolgáltató cikkek formájában a kémia különböző területeiről. Remélem, zömmel így is fogják érezni.

Bemutatja gazdag múltját, jelenét a Magyar Vegyészeti Múzeum, és reméljük, lelkes csapatának megadatik, hogy a jövő is legalább olyan tevékeny és sikeres legyen, mint az elmúlt évtizedek. A politika most is távol tudja magát tartani onnan, ahol nem szabad direkt jelenlétével beavatkozni a szakmai szervezetek önálló, céltudatos munkájába, csak a háttérből szabad ehhez minden segítséget megadni, hogy a sokat áhított civil társadalom hazánkban is elérhesse azt a fejlettséget, amit sokan annyira várunk. Kívánjuk a Vegyészeti Múzeum munkatársainak a magyar kémiatörténet további eredményes szolgálatát!

Igen érdekes és tanulságos interjút olvashatnak Inzelt György elektrokémikussal, aki 2011-ben előbb Széchenyi-díjat, majd Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat kapott a vezető polimerek elméleti vizsgálatáért és elsősorban gyakorlati használhatóságának tanulmányozásáért. Munkája az alapés alkalmazott kutatások egységének és egymásrautaltságának szép példája.

A címlapképpel a Kutatók éjszakáján való részvételre buzdítjuk Önöket és gyermekeiket, unokáikat! Rengeteg élményt nyújt egy-egy kémiai kísérlet, egy színvarázs, egy tűztünemény, egy pukkanás a nagy semmibe, és különösen, ha ennek az okát is megtudjuk. Az iskolai kísérletezés során szerzett tapasztalatait, élményeit osztja meg olvasóival Fodor Erika, aki nemcsak elméletben adja át elképzeléseit, hanem az iskolákban nagyon jól használható kísérletező készletével a gyakorlatban is hozzájárul(t) ahhoz, hogy az iskolákban a kémia újra a kísérletezés egyik tantárgya legyen.

A Magyar Tudomány Ünnepére jelenik meg az Akadémiai Kiadónál Kovács Lajos és szegedi, debreceni kollegáinak könyve a kémiával kapcsolatos tévhitekről. E könyvből mutatunk be ízelítőül egy fejezetet a „B17-vitamin” történetéről. Nem ajánljuk, hogy ezt a vitamint a patikákban keressék, a multivitaminos üdítőknek viszont fontos alkotója. Cikkünk elolvasása után sok hasznos információt megtudhatnak róla.

Szemezgessék ezt az októberi szőlőfürtöt kedvük szerint egy szabad órájukban. Jó olvasást!

 

2011. október

 

Kiss Tamás
felelős szerkesztő