Budapest, Budai Arborétum, felső kert
Budapest, Villányi út 33–35.
Pató Róza (1989)


Emléktábla
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Budapest, Herman Ottó út 15.

Vas Károly (Mosonmagyaróvár, 1919 – Budapest, 1981) a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte vegyészmérnöki oklevelét. Élelmiszer-tudományi kutatásokat folytatott. Foglalkozott élelmiszer-analízissel, alkalmazott enzimológiával és fermentációs technológiákkal. Érdeklődése középpontjában a fizikai módszerekkel, nevezetesen a gamma-sugárzással indukált élelmiszer-tartósítás állt. 1959 és 1967 között a Kertészeti Egyetem Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője volt, majd elfogadta a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet igazgatói állását. Széles körű nemzetközi kapcsolatai voltak a tudomány világában, egy ideig a Nemzetközi Atomenergia Bizottságnál dolgozott Bécsben. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

Vas Károlyról
Vámos Éva: Kémikusok nyomában. Vegyészek szobrai, emléktáblái Magyarországon
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet: Történet
Farkas József: A szervezett magyar tartósítóipari kutatás megteremtése: emlékeim a KOHIKI vezető kutatóiról
Farkas József: Vas Károly (1919–1981), emlékbeszéd (MTA)