Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Silberer VeraA karácsonyi menü összeállítását a legtöbb családban gondos mérlegelés előzi meg: hal legyen vagy pulyka, töltött káposzta vagy könnyebb, divatosabb fogás. A végén aztán mindent feltálalunk az ünnepek alatt, már csak azt kell eldönteni, hogy gesztenyével töltsük a pulykát vagy aszalt szilvával, pontyot válasszunk vagy tengeri halat, paprikásan főzzük a káposztát vagy kaprosan. Divathóbortból tavaly kipróbáltuk a molekuláris gasztronómiát: az idén maradunk a hagyományosnál.

Az MKL karácsonyi kínálata már elkészült. Rögtön a főétellel kezdünk: Szépvölgyi János és Kótai László a vörösiszap lehetséges felhasználásáról ír. Az eddigi javaslatok alapján – és ipari méretű, sokrétű feldolgozás hiányában – célszerűnek látják az egyelőre számítógépekben, papírokon testet öltött elgondolások kritikai áttekintését, a korábban kidolgozott eljárások újraértékelését. Következő cikkünk a környezetvédelem, az újrahasznosítá sújabb aspektusát érinti: a szerzőgárda hulladéksavak, páclevek kezelésének, híg savoldatok töményítésének elektrodialízises-elektrolízises módját elemzi egy új készülék tesztelése kapcsán.

Hogyan tájékozódtak a viking hajósok borult időben? Navigálásuk titkát a lágymányosi kampuszon próbálják felderíteni magyar fizikusok. A kutatás egyáltalán nem légből kapott, bár az égboltfény polarizációjából indul ki. Minderről a csoport vezetőjével, Horváth Gáborral beszélgettünk. Jöhet a desszert! Papp József Sándor Vegyészkalendáriuma Than Károllyal és Alfred Wernerrel zárja az évet. Lente Gábor, a nagyon népszerű Vegyészleletek rovatvezetője új sorozattal jelentkezik. A Híresek és Kémikusok bevezetőjében azt írja: „Ma minden bizonnyal Alfred Nobel a leghíresebb ember, akiről a kémiához való kötődése is közismert, noha az ő hírnevét sem elsősorban a biztonságos dinamit kifejlesztése, hanemaz általa létrehozott tudományos díj alapozta meg. Vannak azonban nála is híresebb vegyészek: közös bennük az, hogy ismertségüket nem a kémiai tevékenységüknek köszönhetik.” A decemberi epizód főszereplője: Margaret Thatcher. Inzelt György nemrég megjelent, Mély kútforrása a bölcsességnek című könyvéből is olvashatnak néhány részletet. Ismét egy kémiában jártas hölgy, Madame Lavoisier alakja bontakozik ki; képzeletbeli asztalunkra pedig só meg bors kerül. A címlap is „a só kultúrhistórájá”-hoz illeszkedik: Franciaországban, Arc és Senans között épült fel a chaux-i (!) sólepárló manufaktúra; a megmaradt épületegyüttes a világörökség része. Címlapunkon egy korabeli tervrajz másolata látható.

Boldog karácsonyt, szép téli napokat kívánok.

2012. december
Silberer Vera