Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár


Budapest, Akadémia utca 3.


Fabinyi Rudolf sírja
Fiumei úti temető

Fabinyi Rudolf (Jolsva, 1849 – Budapest, 1920) Budapesten tanult vegyészetet, a Műegyetemen lett tanársegéd. A szokásos németországi tanulmányút után az új kolozsvári egyetem kémiaprofesszorává nevezték ki 1878-ban. Több évtizeden át tanította az erdélyi kémiatanárokat, kutatóvegyészeket, gyógyszerészeket és orvostanhallgatókat. Az intézet megszervezése mellett maradt energiája arra, hogy a kolozsvári vegykísérleti állomást is igazgassa, megindítsa és szerkessze az első magyar nyelvű folyóiratot (1882–1889) Vegytani Lapok címen.
Fabinyi Rudolf a szerves kémiai kutatások hazai úttörője volt. Kinolinszármazékokkal, elsősorban azarontípusú vegyületekkel foglalkozott. A róla elnevezett Fabinyi-féle szalicilaldehid-reakciót hosszú ideig használták. Már a múlt században kísérletezett szénalapú tüzelőanyag-cellával. Szellemesen módosította a szerves anyagok molekulasúly-meghatározására szolgáló forrpont- és fagypontcsökkentési módszert.

A Magyar Kémikusok Egyesületének első elnöke Fabinyi Rudolf volt. Az egyesület 1907. június 27-én a budapesti V. ker. Polgári Kör dísztermében alakult meg. Tiszteletbeli elnökké Than Károlyt, tiszteletbeli tagokká llosvay Lajost, Lengyel Bélát és Wartha Vincét választották. 


A centenárium alkalmából az egyesület emléktáblát készíttetett, amelyet Tömpe Péter tervezett és Kálmán Alajos elnök avatott fel az Akadémia utca 3. alatti épület falán. Ugyanebben az évben Fabinyi Rudolf Emlékérmet is alapított.

Díjazottak


Fabinyi Rudolfról
A magyar vegyészet arcképcsarnoka (a Magyar Vegyészeti Múzeum összeállítása), a), b )
Szabadváry Ferenc: A magyar kémia művelődéstörténete (Szerves kémia)
Móra László: Emlékbeszéd Fabinyi Rudolf halálának 80. évfordulóján
Móra László: Fabinyi Rudolf élete és kora, Technika Alapítvány 
Tömpe Péter: Fabinyi Rudolf sírjánál

A Magyar Kémikusok Egyesületéről
Móra László, Liptay György: A Magyar Kémikusok Egyesülete
Móra László: A Magyar Kémikusok Egyesületének 90 éve
Tömpe Péter et al. (szerk): Magyar Kémikusok Egyesülete Centenáriumi Emlékkönyve, 2007