ELTE TTK, Gömb-aula
Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Tóth Béla (1999)
Fotó: Korbely Attila


Zsigmond Király Főiskola
Budapest, Kelta utca 2.
Kampfl József (2006)
Köztérkép



Eger, Rákóczi út. 2.
Farakas Pál (1999)
Köztérkép


Budapest, Akadémia u. 3.


Eger, Rákóczi út 2.
Fotó: Rakás, CC BY-SA 4.0



Sülysáp, Dózsa György út 110.
(az egykori Hevesy-kúria falán)


Fiumei úti temető
Fotó: Varga József, CC BY-SA 4.0

Hevesy György (Budapest,1885 – Freiburg, 1966) egyetemi tanulmányait a budapesti, berlini és freiburgi egyetemen végezte. Pályafutását a zürichi egyetem tanársegédjeként kezdte, Lorentz mellett, majd a karlsruhei műegyetemen Haber, Manchesterben Rutherford és Londonban Moseley mellett dolgozott. Ezután a budapesti egyetemen működött magántanárként. 1920-ban a koppenhágai egyetemre ment, ahol Bohr intézetében dolgozott. 1926-ban a freiburgi egyetem kémiaprofesszorának hívták meg. A nácizmus elől megint Koppenhágába, majd annak német megszállása után Svédországba költözött és a stockholmi egyetemen dolgozott.
Hevesy György az atomtudomány legnagyobbjai közé tartozik. A radioaktív izotópos nyomjelzés módszerének feltalálásáért (1913) kémiai Nobel-díjjal tüntették ki. Hozzájárult az izotópok fogalmának tisztázásához, az izotópok biológiai, metallurgiai és botanikai alkalmazásának úttörője volt. Az analitikai kémia számára feltalálta a röntgenfluoreszcenciás (1932), az izotóphígításos (1931) és a neutronaktivációs (1934) analitikai módszereket. Felfedezte a periódusos rendszer egyik utolsó ismeretlen elemét, a hafniumot (1923).

Tura (A Turai-kastélyt Hevesy György nagyapja építtette.)

Budapest, XI. kerület

Hevesy Györgyről
A magyar vegyészet arcképcsarnoka (a Magyar Vegyészeti Múzeum összeállítása), a), b )
Vértes Attila: Hevesy György
Palló Gábor: Hevesy Görgy, Akadémiai kiadó, 1998. Online
Vértes Attila: Hevesy György és a nyomjelzéstechnika. In Vértes Attila (szerk.): Szemelvények a nukleáris tudomány történetéből, Akadémiai Kiadó, 2008.
Siegfried Niese: Hevesy György 1885–1966. Tudomány határok nélkül. Akadémiai Kiadó, 2018. MERSZ