Hungarocoat–Hungarocorr, 2011 Nyomtatás E-mail

 

A festékipari szakemberek kiemelkedő fóruma

 

2011. november 30-án zárult a VII. Festékipari és Korrózióvédelmi Kiállítás és Konferencia. A hazai festékipar hagyományos rendezvényét 1993 óta visszatérően, minden második évben az év végén rendezzük, immár negyedik alkalommal, a korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberekkel közösen.

Az ELTE lágymányosi épületében szervezett eseményen közel száz cég képviselője mutatkozott be.

A modern festékipar különleges szektora a vegyiparnak, de általában az iparágak között is kitüntetett helyet foglal el. A fejlesztések egyértelműen arra irányulnak, hogy az új termékek minél kevésbé szennyezzék a környezetet. Ezek az erőfeszítések a vegyipar „zöldítését”, az ágazat társadalmi elfogadottságát is erősítik. Egy ország fejlettségét az egy főre eső festékfelhasználással is szokás jellemezni. A fejlettebb Európában ez a szám évente és fejenként 16–20 kg. Magyarországon és a környező országokban azonban mindössze 10–13 kg az egy lakosra jutó „festékfogyasztás”. A program házigazdája a Magyar Kémikusok Egyesülete, társrendezője a Festékipari Kutató Kft. és a HUNKOR Magyar Korróziós Szövetség volt.

Mit kínált a kiállítás? Nem titkoltan kereskedelmi célú bemutatkozási, kapcsolatépítési lehetőséget. A két nap alatt a mintegy 300–400 látogató a Hungarocoat–Hungarocorr kiállítási részen a festékipari alapanyagok és félkész termékek, a gyártóberendezések és gépek, a mérő- és vizsgálókészülékek, a környezetvédelem és az ipari biztonságtechnika, a tűzi horganyozás és a galvanizálás, illetve a fejlesztéssel, szakértéssel és minőség-ellenőrzéssel foglalkozó szolgáltatások kínálatát tekinthette meg. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi ultramodern épületének aulájában megrendezett kiállítással egy légtérben folytak a szakmai konferencia előadásai. Simonné Sarkadi Livia elnök asszony megnyitó beszédét és Bognár Jánosnak, a rendezvényszervező bizottság nevében elhangzott köszöntőjét követően huszonöt percenként, változatos tematikával közel húsz előadás hangzott el.

Az előadások témája öt csoportba volt sorolható: a festékek formulázási kérdései, köztük új típusú gyanták, adalékok, pigmentek bemutatása; vizsgálatok, új vizsgálati módszerek értékelése; alkalmazástechnikai, bevonástechnológiai eljárások bemutatása; felület-előkészítés, felületkezelés, korszerű korrózióvédelem; a környezetvédelem tervezett, illetve bevezetésre kerülő legújabb hazai és európai jogszabályi előírásai.

A konferencián a látogatók díjmentesen vehettek részt a programokon. A konferencia és a kiállítás rendezési költségét a szervezők teljes egészében a kiállító cégek, a kereskedelmi és állami szponzorok befizetéséből, illetve támogatásából fedezték. Kiemelkedő hangsúlyt adott az idei festékes fórumnak, hogy a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete a Hungarocoat–Hungarocorr kiállítás helyszínén sajtótájékoztató keretében számolt be az év legrangosabb kémiai tárgyú eseményeiről, a nemzetközi vonatkozású rendezvényekről.

A Hungarocoat–Hungarocorr kiállításon és a kapcsolódó konferencián való részvétel hatékony lehetőséget kínált változatos műszaki kérdések, problémák tisztázására.

A rendezvény teljes programjával megismerkedhet, ha megnyitja a www.hungarocoat.hu web-lapot.


Bognár János
a Szervezőbizottság elnöke