ELTE TTK
Pázmány Péter stny 1a

Cornides István (Komját, 1920 – Budapest, 1999) 1942-től a Gyakorlati Fizikai Intézetben a később Nobel-díjjal kitüntetett Békésy György munkatársa volt; a Békésy-féle fizikatanítás törekvéseinek megvalósításán dolgozott. Vegyészhallgatóknak is tanított fizikát.
Az 1950-es évek elején megindult tömegspektrometriai kutatásokba kapcsolódott be, valójában a hazai tömegspektrometria megteremtője.
Az 1956-os forradalom alatt az ELTE TTK Forradalmi Bizottságának elnökévé választották, megszervezte az egyetem védelmét. 1957-ben több hónapra börtönbe zárták. Szabadulása után kirekesztették a felsőoktatásból. 1954 és 1964 között Kazincbarcikán, a Borsodi Vegyi Kombinátban műszerész-szakmunkásként dolgozott, de a Nehézipari Minisztérium egyetértésével óraadóként taníthatott a minisztériumhoz tartozó vegyipari technikumban, majd főiskolán. 1966-tól 1985-ig a Bányászati Kutatóintézet tudományos munkatársa és a Tömegspektrometriai Laboratórium vezetője volt. Tanított a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, majd az ebből alakult Konstantin Egyetemen.
Az ELTE 1990-ben rehabilitálta.


Cornides Istvánról
Kéki Sándor, Lelik László: Cornides István (1920–1999), a hazai tömegspektrometria megteremtője
Staar Gyula: Tudóssors Közép-Európában (Beszélgetés Cornides István fizikussal) I. rész , II. rész

Cornides István Tudományos Díj