Richard R. Ernst (1933‒2021)

Hargittai István

Richard Ernst 1991-ben kapott kémiai Nobel-díjat a nagy felbontású magmágnesesrezonancia- (NMR) spektroszkópia továbbfejlesztéséért. A Fourier-transzformáció alkalmazásával megnövelte a módszer érzékenységét és megsokszorozta a kémiai alkalmazásokat.

Inkább csodálkozni lehet azon, hogy erre már korábban nem gondoltak mások, hiszen a Fourier-transzformáció addig már más spektroszkópiai és diffrakciós módszerekben is rendkívül gyümölcsözőnek bizonyult. Érdekes, hogy mennyire analóg matematikai fogások alkalmazhatók nagyon különböző, de lehet, hogy mégsem annyira különböző fizikai jelenségek kémiai felhasználásában. …

ernst.jpg

1991-ben Ernstet repülés közben értesítették a Nobel-díjról, és a légikísérők köszöntötték ebből az alkalomból (R. Ernst szívességéből)

Ernst mindig kötelességtudó volt, szorgalmas és kitartó, a tehetsége mellett. Igyekezett megfelelni az elvárásoknak. Amikor, különösen a Nobel-díjat követően, már többször is faggatták a hobbijáról, elhatározta, hogy lesz hobbija. Valami olyat szeretett volna, ami kiegészíti a tudományos munkát, valahogy egyensúlyt alkot vele. Nem volt vallásos, de szerette a vallási művészetet, ami persze nem nagyon eredeti vagy ritka hobbi. Végül a tibeti művészetnél kötött ki, és ahogy mindent csak komolyan csinált, hamarosan ennek is elismert szakértője lett és különlegesen gazdag gyűjteményt hozott össze.

Először Budapesten találkoztunk, 1995-ben, és akkor felvettünk vele egy hosszú beszélgetést is. Utolsó találkozásunkra 2007-ben került sor nem mindennapi körülmények között. A Nobel-díjas Roald Hoffmann – egy manhattani (New York) kávéházban, a „Cornelia Street Café”-ban – évekig szervezett havonta egyszer egy olyan eseményt, amely a tudományt más kultúrákkal összekapcsolta össze. Az egyik ilyen alkalmat a tibeti kultúrának szentelte. Meghívott erre az eseményre egy tibeti előadóművész-aktivistát, meghívta Ernstet és meghívott bennünket is. A terem zsúfolásig megtelt, és a két központi szereplő, Ernst és a tibeti művész, mindenkit a tibeti művészet hívévé varázsolt. Attól a gondolattól sem tudtunk szabadulni, hogy micsoda tragédia, ahogy a Kínai Népköztársaság rabságban tartja a tibeti népet, amelynek ősi kultúrájába azon az esten bepillantást nyertünk. Richard Ernst akkor kilépett a Fourier-transzformációs NMR-spektroszkópia kereteiből, és erre az estére ő is aktivista lett.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS