Gyöngyös, Hanisz Imre tér 1.
Richter Gyógyszertár
Bakos Ildikó, 1988
Fotó: Köztérkép


Budapest, Gyömrői út 19–21.
Richter Gedeon Nyt.


Budapest, a Vaspálya utca egy szakaszának új neve

Budapest, IX. Üllői út 105.
Pesti Sas Patika

Budapest, XIII., Katona József utca 21.

Richter Gedeon (Ecséd, 1872 – Budapest, 1944) a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. Századunk elején az elsők között ismerte fel hazánkban, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés ideje lejárt, és csak a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője.
Gyógyszerész oklevelét 1895-ben Budapesten szerezte meg, majd hamarosan külföldön tanulmányozta a nagyipari gyógyszergyártás módszereit. Ekkor figyelt fel az akkoriban kibontakozó hormonkutatásra és az új organo- és kemoterápiás gyógyszerekre.
Hazatérve atyai örökségből megvásárolta Budapesten, az Üllői út és a Márton utca sarkán, a Sashoz címzett patikát, ahol gyógyszervegyészeti laboratóriumot rendezett be, és állati szervekből organoterápiás gyógyszereket állított elő. Ez nemzetközi viszonylatban is úttörő tevékenység volt, mert akkoriban a külföldi gyárak még növényi kivonatokból állították elő készítményeiket. Első organoterápiás készítménye egy vérnyomást növelő mellékvesekéreghormon-kivonat volt, a Tonogen suprarenale. Hamarosan két másik belső elválasztású hormont tartalmazó szert is előállított: a Thyrecidát és az Ovariumot.
Richter készítményei iránt annyira megnőtt az érdeklődés, hogy a Sas patika gyógyszervegyészeti üzeme nem tudta kielégíteni az igényeket. Ezért 1906-ban Kőbányán, a Cserkesz utcában egy év alatt felépítette az első korszerű hazai gyógyszergyárat. A hipofíziskivonatot tartalmazó, anyaméh-összehúzó hatású hormonális készítmény, a Glandutrin már az új gyárban készült.
A Richter-gyárnak az első világháború kitörésekor 24 gyógyszerszabadalma volt, a második világháború elején pedig már öt világrészre kiterjedőképviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett. Ezekben az években a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár az egyik legjobban szervezett és elismert magyar külkereskedelmi vállalat volt. 1944 őszén azonban a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult. Richter Gedeont 1944 decemberében a Dubába lőtték a nyilasok.

Richter Gedeon-emlékérem
Madarassy Walter, 1972

Richter Gedeon-emlékplakett
Nyírő Gyula

Richter Gedeon Rt. centenáriumi emlékérem
Kósa István (2001)

A Sas patika
Forrás: Richter-facebook

Richter Gedeonról utcát neveztek el Debrecenben, gyógyszertárat Gyöngyösön, általános iskolát Ecséden. A Richter Gedeon Nyrt. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalata.
Születésének 150. évfordulóján a gyógyszergyár budapesti telephelye mellett utcát neveztek el az alapítóról. Az utcaszakasz elején a Richter Gedeon Nyrt. emlékművet emelt:


Richter Gedeonról
A magyar vegyészet arcképcsarnoka (a Magyar Vegyészeti Múzeum összeállítása), a), b)
Tudósnaptár
Pillich Lajos, Chladek István: Történelmi üzletembereink: Richter Gedeon. Internetes verzió
Berényi Anna: Richter Gedeon regényes életrajza. Scolar, Budapest, 2021.