Budapest, IV. István út és Nyár utca sarok
Tóth Dávid, 2010

Wolf Emil (Budapest, 1886 – Coq-sur-Mer (Belgium), 1947) egyetemi tanulmányait Münchenben végezte. Németországi gyárakban és rövid ideig Richter Gedeon gyárában dolgozott. 1910-ben Kereszty György vegyészmérnökkel közösen megalapította az Alka Vegyészeti Gyárat, amely 1913-ban a Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára nevet vette fel. Richter Gedeon mellett az ő nevéhez fűződik az önálló magyar gyógyszeripar megteremtése.


A Chinoin az állatgyógyászatban a Distol nevű, májmétely elleni készítménnyel alapozta meg nevét. A növényvédelemben a különböző arzénes szerek, az embergyógyászatban a görcsoldó Novatropin, a sertés-hasnyálmirigyből előállított inzulin, az Ultraseptyl, a vitaminkészítmények, valamint a gyógyszerspecialitások százai tették ismertté a gyárat.
Wolf Emil 1940-ben lemondott vezérigazgatói tisztéről. 1944-ben Németországba deportálták. 1945-ben hazatért, és ismét vezérigazgatóként látott hozzá a gyár újjászervezéséhez. A gyár érdekében vállalt külföldi útján, túlfeszített munkája közben halt meg.
A Sanofi 1991-ben tulajdonrészt szerzett a Chinoinban, majd több külföldi gyártóval megalakult, ill. bővült a Sanfi-csoport. A Sanofi Wolf Emil-díjat alapított.


Wolf Emilről
A magyar vegyészet arcképcsarnoka (a Magyar Vegyészeti Múzeum összeállítása), a), b)
Tudósnaptár