Pótolandó: emléktábla
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Budapest, Herman Ottó út 15.

Spanyár Pál (Székelyudvarhely, 1903 – Budapest, 1980) vegyészmérnök, élelmiszerkémikus. Előbb a Műegyetem élelmiszeripari tanszékén, majd a tudományegyetem orvosi karán kutatott. Itt kezdett foglalkozni az élelmiszerek ellenőrzési és biokémiai kérdéseivel. 1936-tól 1950-ig elsősorban élelmiszergyárakban, majd a KÉKI (Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet) jogelődjében dolgozott. Számos új eljárás kidolgozása jelzi munkásságát a növényvédő szerek, a háztartási vegyipar, az illóolaj- és aromagyártás területén. Alapításától vezette a KÉKI élelmiszer-analitikai osztályát. 1950-től élelmiszerkémiával foglalkozott, elsősorban élelmiszeranalitikával, a vizsgálati módszerek szabványosításával. 200 tanulmány, 110 szabvány, valamint tankönyvek és szakkönyvek jelzik tudományos aktivitását.

Spanyár Pálról
Vámos Éva: Kémikusok nyomában. Vegyészek szobrai, emléktáblái Magyarországon
Magyar életrajzi lexikon
Farkas József: A szervezett magyar tartósítóipari kutatás megteremtése: emlékeim a KOHIKI vezető kutatóiról


Spanyár Pál édesapja – szintén Spanyár Pál – festőművész, rajztanár volt. Székelyudvarhelyi házukat (Benkő Gábor utca) az utódok a Haáz Rezső Múzeumnak adományozták. A Spanyár-házban működik nyaranta a Pulzus művésztelep. (Katona Zoltán: Az egykori város: Spanyár Pál emlékezete)