Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Sarkadi LiviaMinden új év kezdete újabb reményekkel teli időszakot kínál a fogadkozók számára. Természetesen célszerű az elmúlt évi tettek értékelését követően alaposan átgondolni az idei terveket.

Visszatekintve a Magyar Kémikusok Egyesülete új stratégiájának fő pontjaira, azt gondolom, hogy 2012-ben sikeres évet zártunk. Az egyik szívügyemnek tekintett súlyponti kérdés, a fiatalok nagyobb mértékű bevonása az egyesületi életbe, megoldódni látszik. 2012 novemberében a szegedi Kémiai Előadói Napok keretében megalakult a Fiatal Kémikusok Fóruma, amely nagy lendületet hozhat Egyesületünk életébe. Igen lelkes vezetői csapat állt össze, és reményeim szerint az idén már számos, fiataloknak szervezett programmal gazdagítják az MKE kínálatát.

A másik területen, a hazai és a nemzetközi együttműködések területén is történt előrelépés. Nagy megtiszteltetés volt az Egyesület számára az Amerikai Kémikus Egyesület megválasztott elnökének és a Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya igazgatójának októberi látogatása. Az év folyamán együttműködési szerződést kötöttünk a Szlovák és a Román Kémikus Egyesülettel, valamint az erdélyi kollégák kérésének eleget téve megújítottuk szerződésünket az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal. A szakmai kapcsolatok erősítése érdekében együttműködési szerződést írtunk alá az American Chemical Society, Hungary Chapter elnökével, Guttman Andrással. Mindezen megállapodások már az idénre nézve is újabb lehetőségeket nyitnak tagjaink számára.

A kémiát népszerűsítő programjaink közül a BASF Hungaria Kft.-vel közösen szervezett Chemgenration roadshow-t emelném ki, amely 2012 szeptemberében indult országos turnéra, és reményeink szerint a tavasszal más helyszíneken tovább folytatódik.

Természetesen bőven maradt még megoldandó feladat az idénre is, például a szakosztályok munkájának és vonzóképességünknek a továbberősítése, valamint a gazdasági helyzetünk hosszú távú stabilizálása érdekében a bevételi források növelése. Nem szeretném az év kezdetet túl sok feladat felsorolásával terhelni, viszont szeretném kérni minden tag aktív részvételét az egyesületi munkában, hiszen ezen áll vagy bukik tevékenységünk sikere. 

Végezetül a magam és a Magyar Kémikusok Egyesülete vezetősége nevében valamennyi olvasónknak egészségben gazdag, sikeres új esztendőt kívánok!

 

Simonné Dr. Sarkadi Livia
az MKE elnöke