Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny – 2013 Nyomtatás E-mail

 

A 2013. évi Irinyi János középiskolai versenysorozat a döntő fordulóval (május 17–19.), amelyet immár ötödik alkalommal rendezett a Miskolci Egyetem, lezárult. Az idei versennyel egy újabb ötéves ciklus is lezárult, azaz jövőre a döntő helyszíne már nem Miskolc lesz. A rendezési jogot a következő öt évre az SZTE Kémiai Tanszékcsoportja nyerte el.

A három fordulóban, a tavalyi évhez hasonlóan, több mint kétezer 9. és 10. osztályos tanuló vett részt, akik közül kb. kétszázan jutottak be a döntőbe. A verseny felépítése a szokásos volt. Az első, írásbeli fordulóban külön feladatsort kaptak a 9.-esek és a 10.-esek. A feladatok kidolgozására 180 perc állt rendelkezésre, és segédeszközként csupán zsebszámológépet lehetett használni. A második, gyakorlati fordulóban a 9.-esek cerimetriás, a 10.-esek bromatometriás titrálási feladatot oldottak meg. Mindkét fordulóban minden versenyző részt vett.

Az írásbeli dolgozatokat, akárcsak az eddigiekben, a kísérő tanárok egy része – munkájukat ezúton is nagyon köszönjük – a Versenybizottság kijelölt tagjaival együtt még aznap estére kijavította, és estére meglettek a gyakorlati forduló eredményei is. Így a nagyon látványos ismeretterjesztő előadás után (Palotás Árpád egyetemi tanár: A láng hangja – nagy hőmérsékletű reakciók) megtörtént a részleges eredményhirdetés, melynek során kiderült az is, hogy kik vesznek részt a másnapi szóbeli fordulóban. Itt a versenyzők hét kategóriában mérték össze tudásukat a négytagú zsűri (elnök: Náray-Szabó Gábor akadémikus) és az érdeklődők előtt. A kategóriák győztesei és helyezettjei értékes könyvjutalmat és/vagy oklevelet kaptak. A győztesek közül a két évfolyam legjobbja Irinyi-díjban részesült. A 9. osztályosok közül Baglyas Márton (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Bonyhád, felkészítő tanár: Nagy István), a 10. osztályosok közül Janzer Barnabás (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, felkészítő tanár: Keglevich Kristóf) érdemelte ki ezt a díjat. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért Borbás Réka (Szent István Gimnázium, Budapest) és Nagy István kapott elismerést. A verseny részletes eredményeit, a feladatsorokat és azok megoldásait, a javításban részt vevő tanárok névsorát az Egyesület honlapján, illetve a Középiskolai Kémiai Lapok harmadik számában olvashatják.

A döntő sikeres lebonyolításához sok ember együttes munkájára van szükség. Akárcsak tavaly, mind a sok időt igénylő előkészítési munkákban, mind a döntő lebonyolításában óriási segítséget kaptunk az Egyesület állandó stábjától, Bettitől és a lányoktól. Nélkülük semmi sem sikerült volna. Akárcsak tavaly, az Egyesület elnöke idén is a stáb tagja volt. Livia a munka minden fázisában részt vett, még a diákok és tanárok csomagjainak öszszeállításában és kiosztásában is.

A Miskolci Egyetem nagy becsben tartotta a versenyt. Akárcsak eddig minden évben, a megnyitón most is részt vett és beszédet mondott az egyetem rektora, Patkó Gyula. A verseny zárásán pedig, a tavalyi évhez hasonlóan, az Anyagtudományi Kar dékánja képviselte az egyetemet. A Kémia Intézet dolgozói is mindent megtettek a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében. A szervezés ezúttal is Bánhidi Olivér kezében volt, és panaszra ezúttal sem lehet semmi okunk, akár a verseny lebonyolítását, a programok összeállítását, akár a segítő egyetemista csapat hozzáállását tekintjük. A kísérőtanárok nemcsak a diákok felkészítésében játszottak döntő szerepet, hanem a versenyzők írásbeli munkájának kijavításában és a teremfelügyeletben is. A Versenybizottság tagjai pedig azon igyekeztek az idén is, hogy minden gördülékenyen menjen, és mind a diákok, mind a kísérőtanárok jól érezzék magukat.

Természetesen egy ilyen nagy esemény megrendezése nem kevés pénzbe kerül. Nagylelkű támogatóink (Aktivit Kft, B&K 2002 Kft., Egis Gyógyszergyár Nyrt., Lab-EX Kft., Laborexport Kft., Labsystem Kft., Messer Hungarogáz Kft., Mol Nyrt., Nemzeti Tehetség Program, Reanal Laborvegyszer-kresekedelmi Kft., Richter Gedeon Nyrt., Roche Magyarország Kft., Sigma-Aldrich Kft., Unicam Magyarország Kft.) anyagi és tárgyi segítsége nélkül a versenyt nem tudtuk volna megrendezni. A sok támogatást, a Miskolci Egyetem Kémia Intézetében dolgozók és a versenyzőket felkészítő és kísérő tanárok munkáját nagyon köszöni, a Versenybizottság nevében,

 

Pálinkó István
a Versenybizottság elnöke