A Tudományegyetem és a kémiai tanszék működésének korábbi helyszínei

1635-ben Pázmány Péter esztergomi érsek Nagyszombaton (Trnava) alapította meg az egyetemet, és vezetését a jezsuita rendre bízta (Nagyszombati Jezsuita Egyetem). Az egyetem ekkor bölcsészeti és teológiai karból állt, 1667-ben jogi karral egészült ki. 1769-ben megalakult a negyedik, orvosi fakultása – ezzel teljes szerkezetű egyetemmé vált (Királyi Magyar Tudományegyetem). Az első kémiai tanszék is létrejött az orvos-botanikus-kémikus Winterl Jakab vezetésével.

A jezsuita rend feloszlatása után, 1777-ben az egyetemet Buda városába, a királyi palotába költöztették. Az egyetemen speciális tanfolyamok formájában megindult a hazai mérnökképzés (Institutum Geometrico-Hydrotechnicum, 1782) és az állatorvosképzés is. Nagyon sok ma önálló fővárosi egyetem a Tudományegyetemből fejlődött ki. Az intézmény 1784-ben a Duna túlsó partjára került át. Pestre költözés után az orvosi karhoz tartozó kémiai tanszék az Egri (később Hatvani, majd Kossuth Lajos) és az Újvilág (Semmelweis) utca sarkán levő ház (a jezsuiták egykori kolostora) első emeletén kapott helyet.


Az Egri (Hatvani, Kossuth Lajos) és az Újvilág (Semmelweis) utca sarkán álló ház
(Semmelweis 250)


A későbbi, eklektikus bérházat Czigler Győző tervei szerint építették 1893 és 1895 között. (Ma talán a Puskin moziról a legismertebb.) A felvétel 1895 körül készült (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.079)

Források:
Az egyetem története (ELTE)
A Kémiai Intézet Története (1770 – napjainkig) (ELTE TTK Kémiai Intézet)
F. Nagy Veronika: Járjuk be együtt a március 15-i forradalom helyszíneit! (PestBuda, 2020)

Vissza: A Trefort kert