Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kiss TamásUgyan a tavasz az időjárás szempontjából az idén megtréfált bennünket a vártnál alacsonyabb hőmérséklettel és a sok hóval, de a nagy havazás többek számára kellemes melegséget jelenthetett, amikor a Parlament kupolatermében magas állami kitüntetéseket, illetve tudományos díjakat vehettek át. Amint a későbbi oldalakon olvashatják, a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Tőke László állami díjas vegyészmérnököt, az MTA rendes tagját; Fülöp Ferenc vegyész, az SZTE tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA levelező tagja és Kéri György biokémikus, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora pedig Széchenyi-díjban részesült. Mindhárman a gyógyszerkutatásban és a magasan kvalifikált gyógyszerész-nemzedékek képzésében vállalt kiemelkedő szerepük miatt részesültek a magas kitüntetésben. Gratulálunk a kitüntetetteknek, és munkájukban további sikereket kívánunk!

A magyar vegyipar egyik kiemelkedően eredményes ágazata a gyógyszeripar, s talán nem véletlen, hogy az idei három kitüntetett ezen a területen nyújtott kiemelkedőt. Lapunk is a gyógyszeripar helyzetét mutatja be idei tematikus számában, valamikor november táján.

Talán még nagyobb örömmel adunk hírt arról, hogy a Nemzeti Kiválóság Program keretében a kormányzat ösztöndíjat hirdetett a fiatal kutatók (doktori hallgatók és MSc-hallgatók) számára, egyetemi/kutatóintézeti kutatásaik támogatására. Ezen pályázatok elbírálása két területi csoportban, budapesti és konvergencia kategóriában megtörtént. Az Apáczai Csere János Doktorandusz Ösztöndíj keretében 10 budapesti és 259 nem budapesti PhD-hallgató, illetve az Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj keretében 32 budapesti és 117 nem budapesti egyetemi hallgató részesül jelentős támogatásban egy éven keresztül. A támogatás amellett, hogy a hallgatók megélhetéséhez is hozzájárul, kutatásaik eredményesebb művelését is elősegíti – például azzal, hogy megkönnyíti eredményeik kül- és belföldi konferenciákon való megismertetését, illetve a tudományterület legfrissebb eredményeinek, legnevesebb kutatóinak megismerését. Az egyik budapesti nyertessel, Vodicska Barbarával interjút is olvashatnak májusi számunkban.

Nagyon jelentősnek tartjuk a kormányzat Nemzeti Kiválóság Programja keretében megvalósuló fenti kezdeményezéseit, ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy egyetemeink egy része, élükön a (tavaly december óta) kiválósági központokkal, nem látják még a 2013. év finanszírozásának megoldásait. Reméljük, hogy a kormányzatnak a minőség irányában tett lépései folytatódnak.

Arról most csak előzetesen szólunk, hogy ezekben a napokban rendezik meg az igazi hungarikumnak számító Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcióit. A Kémia és Vegyipar Szekciónak idén Eger adott otthont: április 4. és 6. között 212 dolgozatot mutattak be. Fiataljaink megízlelhették eredményeik szakmai közösségi fórumon való bemutatásának, megvitatásának és szakmai kapcsolatépítéseiknek élményét. Gratulálunk a résztvevőknek és külön is a díjazottaknak!

 

2013. május

Kiss Tamás
felelős szerkesztő