„Tanítsunk Magyarországért!” – kortárs mentorálási program a köznevelésben (is)

Kiss Edina

A „Tanítsunk Magyarországért!” mentorálási program 2019 februárjában indult. Célja a kistelepüléseken élő, főleg hátrányos helyzetű, 12–16 év közötti fiatalok segítése a munkaerőpiacra való bekerülésben. Erre a részt vevő felsőoktatási intézmények saját hallgatóikat készítik fel, akik jelenléti mentorálás során kísérik az általános iskolás tanulókat, és heti rendszerességgel igyekeznek a segítségükre lenni. A kezdeményezés az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája összefogásával kezdődött 2018 decemberében, és ma már több egyetem és számos általános iskola közreműködésével zajlik. A gyakorlati megvalósításért országos szinten az IFKA a felelős (2013 óta az Iparfejlesztési Közalapítvány jogutódja).

mentor.jpg

Kémiai kísérletek bemutatása a mentorálás során

Első körben a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci, a Nyíregyházi és a Debreceni Egyetem hallgatóit vonták be az egyetemi mentorprogramba. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban ELTE) egy félévvel később, az Eszterházy Károly Egyetemmel egyidőben csatlakozott a programhoz, így 2020 februárjától már hat egyetem hallgatói vettek részt benne, és azóta még tovább bővült a társuló oktatási intézmények köre.

A program további három pillérrel is rendelkezik (középiskolás mentorprogram, HÖOK mentorprogram és vállalati mentorprogram); a cikk az egyetemi mentorprogrammal foglalkozik.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS