50 éve gyártják a kevlár szálasanyagot

Kutasi Csaba

Az elmúlt évszázad 80-as éveinek elejétől egyre jelentősebbé váltak az egyedi teherbírású, hőstabil, lángálló szerves szintetikus szálasanyagok. Ezeket harmadik generációs szintetikus szálaknak, nagy teljesítményű szálaknak (high performance fibers), speciális szálaknak egyaránt nevezték. Fő képviselőik az aromás poliamidok.

Az 1966-ban Stephanie Louise Kwolek által felfedezett poli-para-fenilén-tereftál-amid (PPTA), a Fiber B (Kevlar) volt az első para-aramid, amely merev struktúrája miatt nagyon magas olvadásponttal rendelkezett. Ezért olvadékból nem lehetett szálat húzni, így a DuPont által felfedezett állapot – bizonyos körülmények között az ilyen polimerek oldatban folyadékkristályt képeznek – tette lehetővé a szálképzést.

A para-aramid szálak különleges tulajdonságai azzal is magyarázhatók, hogy a láncmolekulák kötéstengelyük körüli elfordulása térbelileg akadályozott, miután a nagy molekulák nem hajtogatottak, hanem pálcika alakúak. A PPTA polimer akkor képez folyadékkristályt, ha kénsavban oldják. A folyadékkristály polimeroldat a kritikus koncentrációnál maximális viszkozitást ér el

kevlar.jpg

A kevlár főbb felhasználási területei


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS