A Műanyagipari Kutató Intézetet 1950-ben alapították, 1954 és 1961 között összevonták a Szerves Vegyipari Kutató Intézettel. (Az MTA Kémiai Kutatóközpontját, ideiglenesen a Szerves Vegyipari és Műanyagipari Kutató Intézet Hungária körúti telephelyén helyezték el.)


A Műanyagipari Kutatóintézet egykori épülete, Budapest, Hungária krt. 114. (Vegyészeti Múzeum)

A műanyagalapanyag-ipar és -feldolgozás ugrásszerű fejlesztésével a vállalatok egyre jobban igényelték saját fejlesztőbázisukat és hozzá is kezdtek a kialakításához. Ez a kutatóintézet versenyképességének csökkenéséhez vezetett. Hamarosan veszteségessé, 1989-től kezdve fizetésképtelenné vált. A csődeljárás során leválasztották és külön értékesítették a termelőtevékenységet. A megmaradt K+F részleg szűk kutatói létszámmal 1993-ban Műanyagkutató és Fejlesztő Kft.-vé alakult. A Műanyagipari Kutató Intézet, hosszas procedúra után, a Pannonplast Rt. tulajdonába került, a neve MÜKI Műanyagipari Kutatóintézet lett. A Pannonplast határozata nyomán a végelszámolását 2004 nyarán kezdték meg.

Források:
Szekeres Gábor: Vegyipari kutatóintézetek Magyarországon. Megemlékezés alapításuk mintegy 50 éves évfordulójáról I. Magy. Kém. Lapja, 2001, 56, 16.
Szekeres Gábor: Vegyipari kutatóintézetek Magyarországon. Megemlékezés alapításuk mintegy 50 éves évfordulójáról II. Magy. Kém. Lapja, 2001, 56, 88.
Magyar Tudományos Akadémia Központi Kémiai Kutatóintézet, 1954–2004

Vissza: Ipari kutatóintézetek
Vissza: Kémikus intézmények épületei