„Tüdővitamin”

Csupor Dezső

A Covid-világjárvány idején kiemelt figyelmet kapnak azok a hírek, amelyek a betegség kezelésével, megelőzésével kapcsolatosak. Sokan tartanak a védőoltásoktól és a gyógyszerektől (bár talán helyesebb lenne ezt fóbiának nevezni), így a természetes megoldásokra (vitamin, gyógynövény) fokozott az igény. Ilyen szempontból érdekes egy népszerű hírportál írása, amely szerint „egyre több súlyos állapotú koronavírusos beteget kezelnek a kiskunhalasi járványkórházban, ahol … magyar fejlesztésű tüdővitaminnal kezelik a fertőzötteket. Az orvosok a terápia kiegészítéseként alkalmazzák a készítményt, amit úgy alkottak meg, hogy kifejezetten az emberi tüdőt erősítse és védje.”

Miről is van szó? Az említett termék egy étrend-kiegészítő, amely B6-, C-, D- és E- vitamint Q10-koenzimet, rutint, Boswellia serrata és Cordyceps sinensis kivonatát tartalmazza. Ezt a készítményt piacra kerülése óta a tüdő vitaminjaként említik a reklámokban és a termék csomagolásán.

tomjen.jpg

Boswellia – Tömjénfa 

De vajon tényleg a tüdő vitaminja? Annyiban mindenképpen, hogy a benne található vitaminok minden sejtünk, így a tüdőnk sejtjei számára is létfontosságúak – viszont a szakirodalom szerint egyiknek sincs olyan specifikus, célzott hatása, amely kifejezetten a tüdő működését támogatná.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS