Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kovács AttilaGondolják-e, hogy a tartalmában és megjelenésében megújított MKL már a 6. évfolyamát teljesíti a 2014. decemberi lapszámmal? A színes nyomdatechnikára 2009-től történő átállás szinte „történelem előtti” időtávnak tűnik, és az új rovatszerkezetet megvalósító szerkesztői csapat innovációs teljesítménye mára megszokott magas színvonalú lapszámokat eredményez.

Kalandozni lehet egy évfolyam különböző írásaiban, és Beck Mihály rögtön ajánl is egyet „Kalandok a koordinációs kémiában” címmel. Az aktualitás elvesztése nélkül visszaléphetünk azonban korábbi lapszámok cikkeihez, mert például az Oktatás rovat „Hivatása: kémiatanár” kétrészes írása holnapután is hasznos információkkal szolgál.

Az emberi teljesítőképességet erőteljesen kihasználó és a korábbi évtizedek „szabadidő” részarányát megkurtító mai világban sem szabad lemondanunk a saját mikrokörnyezeten túli időnkénti kitekintésre. Ezért fontos akciója a lapnak a hazai kémiai kutatóhelyek, iskolák, műhelyek és intézmények rendszeres bemutatása. Ilyen volt a „Magyarország gyógyszeripara 2014” a májusi lapszámban, vagy a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékéről szóló beszámoló októberben. Ráadásul ez a sorozat értékes szolgáltatás lehet a még iskolapadokban, az oktatás különböző szintű intézményeiben szorgoskodó, jövőbeli kémikusgeneráció számára, hogy hol találhat életcélt és helyet majdani munkás életében.

Fontos, hogy alkalmazott kémiai kutatásokról is rendszeresen legyenek tudósítások. Jelen lapszámban két műhely, a Pannon Egyetem MIK Műszaki Kémiai Kutatóintézet és az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársainak a „Mikrokapszulázott fázisváltó anyagok alkalmazása hőtárolásra” cikke szolgáltat erre példát.

Igazán kedvcsináló Lente Gábor könyvismertetése Schiller Róbert újabb kiadásban megjelent korábbi könyvéről és Próder Istvánnak a Vegyészeti Múzeumról szóló ismertetésének második része.

Már most jelzem, hogy a következő lapszámokban, azaz a jövő év elején, a 2015-ös MKE tisztújítási feladatokkal kapcsolatos tájékoztatás is meg fog jelenni, és ne feledkezzünk meg arról, hogy jövőre esedékes a hazai kémikustársadalom egészének találkozására alkalmat adó, négyévenkénti MKE Nemzeti Konferencia második (2.) eseményének megrendezése.

Ezekkel a gondolatokkal és már a következő évre is átnyúló információval kívánok kellemes évzárást minden tagtársunknak és a lap olvasóinak.

 

Kovács Attila
az MKE főtitkára