Az L-arabinóz felhasználásának lehetőségei Nyomtatás E-mail

 

Fehér Csaba, Barta Zsolt, Réczey Istvánné: Az L-arabinóz felhasználásának lehetőségei és az arabinanolitikus enzimek tulajdonságai


Az L-arabinóz mind az élelmiszeriparban, mind a gyógyszeriparban egyre szélesebb körben alkalmazott alapanyag. Jelenleg gumiarábikumból állítják elő, azonban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az alternatív előállítási lehetőségek iránt. Alternatív alapanyagként a lignocellulózt és/vagy pektint tartalmazó mezőgazdasági, agro-ipari melléktermékek szolgálhatnak. A bennük található arabinóz felszabadításához nélkülözhetetlen enzimeket összefoglaló néven arabinanolitikus enzimeknek nevezzük, melyek két fő csoportja az arabinanázok és az arabinofuranozidázok. Működésük és tulajdonságaik megismerése az arabinóz újszerű előállításának megvalósítása szempontjából nagy jelentőséggel bír.