Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Szépvölgyi JánosAz MTA-kutatóhálózat 2012-ben elkezdődött megújításának egyik igen fontos eseménye volt az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épületének átadása a lágymányosi egyetemi kampuszon, 2013 novemberében. Ez a legkorszerűbb elvek szerint kialakított, 30 000 m2 összterületű kutatóház elsősorban a szerves kémiai, a gyógyszerkémiai, a környezetkémiai, az anyagtudományi, az enzimológiai és a kognitív idegtudományi kutatásokhoz biztosít a 21. századi igényeknek megfelelő környezetet. Az MTA TTK a maga 700 fő feletti létszámával – amelyből több mint 600-an a központ öt intézetében alap- és alkalmazott kutatással, valamint fejlesztéssel foglalkoznak –, az MTA kutatóhálózatának legnagyobb, számottevő szellemi és infrastrukturális potenciált jelentő kutatóhelye.

Az MKL júniusi száma interjút közöl Keserű György Miklóssal, az MTA TTK főigazgatójával. Az interjúból – többek között – a központ jelenlegi helyzetéről és terveiről, az intézménnyel szembeni belső és külső elvárásokról tájékozódhatnak lapunk olvasói. És ha már az MTA TTK-nál tartunk: a korábbi évek sikertörténetét folytatva, a központ két intézete ez évben is a szokásos időpontban, június második felében rendezi meg fizikai, illetve kémiai diáktáborát középiskolás diákok részére. Várjuk a fizika és anyagtudomány,
valamint a kémia különböző területei iránt érdeklődő ifjú urak és hölgyek jelentkezését.

A lap mostani számából néhány további érdekességre szeretném felhívni a figyelmet. A Bruckner-termi előadások sorozatban a nagy aktivitású és enantioszelektivitású katalizátorok kifejlesztésére irányuló kutatásokról, egy pentaszacharid-szulfonsav moduláris szintéziséről, valamint optikailag aktív fluoros vegyületek előállításáról és felhasználásáról olvashatunk. Folytatódik Körtvélyessy Gyula lassan hagyománnyá váló sorozata, a Biztonsági adatlapok. Nemcsak a kémikusok, hanem minden bizonnyal a kávéivás szerelmesei számára is élvezetes olvasmánynak ígérkezik Braun Tibor írása a világ legdrágább kávéjának speciális előállítási módjáról és tulajdonságairól. Igazi szakmai és stílusbravúrnak tekinthető Gábor Miklós képzelt párbeszéde Rusznyák Istvánnal a szegedi flavonkutatásokról, amelynek apropóját az adja, hogy 50 évvel ezelőtt alakult meg az MTA Flavonoidkémiai Munkabizottsága. Meleg hangú, ugyanakkor számos tudományos érdekességet is felvonultató nekrológot olvashatunk Ürögdi László tollából korunk egyik legnagyobb vegyészéről, a 86 éves korában elhunyt Alain Roy Katritzkyről. Végezetül, természetesen nem hiányozhat a júniusi számból a szokásos Vegyészkalendárium és a Vegyészleletek sem.
Kívánom, hogy a remélhetően megérkező korai nyárban is élvezzék mindazokat a szakmai és intellektuális örömöket, amelyekben az MKL júniusi számának szerzői és összeállítói szeretnék Önöket részesíteni.


Szépvölgyi János
a szerkesztőbizottság elnöke