Xilit fermentációs előállítása lignocellulózokból Nyomtatás E-mail

 

Mareczky Zoltán, Fehér Csaba, Barta Zsolt, Réczey Istvánné: Xilit fermentációs előállítása lignocellulózokból


A xilit nevű cukoralkohol kedvező élettani hatásainak és széles körű felhasználásának köszönhetően méltán került a biotechnológiai és mikrobiológiai vizsgálatok középpontjába. Ezt a nyírfacukor néven is ismertté vált cukoralkoholt nyírfából, illetve más növényi nyersanyagokból, például kukoricarostból állítják elő. A nyersanyagok különböző előkezelése után nyert xilózt alakítják tovább kémiai úton hidrogénezéssel, illetve fermentációval. A számos élesztőtörzzsel, illetve egyes sugárgombákkal kivitelezhető folyamat során a tápközegben található egyéb monoszacharidok (glükóz, arabinóz, maltóz stb.) hatásán kívül számos további tényező is befolyásolja a xilózkonverzió hatásfokát. Ilyen paraméterek például a cukrokat átalakító enzimek és koenzimek regenerációjáért felelős redoxpotenciál, a megfelelő levegőztetési viszonyok, a hőmérséklet, valamint a közeg pH-értéke.