A VEGYTERV 1950-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar vegyipar rekonstrukciójához és fejlesztéséhez az engineering-tevékenységet szolgáltassa. Kezdetben a vegyipar fejlesztése – a fejlett ipari országok technológiájától elzártan – csak a VEGYTERV tervezési tevékenységére támaszkodhatott. A körülmények változása később lehetővé tette fejlett technológiák vásárlását is. Így került a VEGYTERV kapcsolatba számos, világszerte ismert engineering-irodával.


A VEGYTERV (két épületből álló) székháza Budapesten, a Hungária körút és az Erzsébet királyné útja kereszteződésénél 1965-ben (Fotó: Fortepan / Braun Antal)

A VEGYTERV a magyar vegyiparral együtt fejlődött, és a vállalat tervei alapján, illetve közreműködésével több mint ezer üzem létesült, főleg Magyarországon, de számos külföldön is.
A privatizációt követően alakult ki a VEGYTERV új profilja. A Vegyterv Zrt. már Óbudán működik. (vegyterv.hu)


A VEGYTERV-székház egykori B épülete 2009-ben (Építészfórum)

A székház magasabbik épülete Erzsébet Irodaház néven született újjá Kolba Mihály tervei szerint. Az eredeti épületegyüttes az 1960-as években készült, Lehoczky Pál és kollégái tervei alapján. A B épület egyszerű téglatest formájú, 45 méter magas tömegével kimagaslik a környezetéből, a Városliget és Hungária körút meghatározó látványeleme. (Építészfórum)

Források:
Vegyterv Zrt.
Építészfórum

Vissza: Kémikus intézmények épületei