Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 


Az MKL szeptemberi, igen tartalmas számát tartják a kezükben. Tanárok/oktatók és diákok/hallgatók számára mindig várakozással teli az új tanév, illetve az őszi félév beindulása. Diákként és egyetemi hallgatóként is mindig vártam az őszi szemesztert, és – ha lehetek őszinte – ma, néhány évtizeddel később, meglett oktatóként is izgalommal tölt el, hogy mi lesz az egyetemünkön (kancellári rendszer a BME-n is, ahol a szigorú gazdálkodás következtében soha nem volt költségvetési hiány és semmiféle gazdasági visszaélés sem), hogyan kezdődik majd a tanév a Tanszéken és népes csoportomban. Meg tudunk-e majd felelni a hallgatói elvárásoknak?

Stílszerűen először egy változatos pályát bejárt kémiatanárnővel, Szalay Lucával készült interjút ajánlok a figyelmükbe, annak is az első részét. Megtudhatjuk, hogyan lesz egy kezdő gyógyszerkutatóból középiskolai tanár, majd egyetemi adjunktus, aki egy évtizede a MKE Oktatási Bizottságának is tagja. Az őszi szám további személyes információkkal is szolgál. A vele készült interjú alapján betekintést nyerhetünk Gali Ádám, a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának és a BME kutatójának számítógépes anyagtudományi kutatásaiba. A néhai nagy kémikusaink közül e számban a Pécsről Amerikába emigrált Zechmeister László professzort ismerhetjük meg Deli József – egy későbbi tanszékvezető utód – Bruckner-termi előadása alapján. Igen érdekes és provokatív cikk jelenik meg „A DNS leképezése vízben: valóság vagy patológiás tudomány?” címmel Braun Tibor és Nemes László tollából, amelyben Luc Montagnier kálváriáját mutatják be a Nobel-díjig, majd a későbbi ellentmondásos folytatást. Az olvasóra van bízva a következtetések levonása. A szokásos színes rovatok (Vegyészleletek, Vegyészkalendárium és Filatéliai kalandozások) ezúttal is hozzájárulnak a lap magazin jellegéhez.

Végül, de nem utolsósorban arról szeretnék szólni, ami miatt Kiss Tamás főszerkesztő felkért a szeptemberi beköszöntő megírására. Az elmúlt években magam is szorgalmaztam, hogy fel kellene újítani a „Hazai kutatóműhelyek bemutatása” című sorozatot. A 1999 és 2003 közötti időszakban megjelent 36 részes sorozat több mint egy évtized után – bármennyire is hihetetlen – már történelem. Mára a hazai kutatás több okból (a kutatások finanszírozásának megváltozása, MTA-kutatócsoportok megszűnése, illetve újak létrejötte, öregedés stb.) jelentős változásokon ment át. Dormán György c. egyetemi tanárral kaptuk a felkérést, hogy újítsuk fel a hazai kutatóműhelyek bemutatását és szerkesszük ezt a rovatot. A technikai részleteket ebben a számban megtalálják. Kérjük tehát a komolyabb kutatócsoportok vezetőit, hogy lehetőleg minél integráltabb módon és közérthetően mutassák be az elmúlt évek eredményeit. A cikk beküldése nincs határidőhöz kötve, a kéziratok a beküldés sorrendjében fognak megjelenni.


Keglevich György
a szerkesztőbizottság tagja