Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Feltartóztathatatlanul közeledik az év vége, elérkeztünk a lap ez évi utolsó számához. Talán érdemes némi számvetést készíteni az elmúlóban levő évről, és némileg előre is tekinteni, megfogalmazni céljainkat és reményeinket a következő évre.

Valószínűleg sok mindenki egyetért velem, hogy ez az év nehéz volt az Egyesület életében. Nehéz, a korábbiaknál nehezebb volt előteremteni a működés költségeit. A szokásosnál kevesebb konferenciát sikerült rendezni, márpedig a nyereséges rendezvényszervezés jelenti az egyik legfontosabb forrást ahhoz, hogy az Egyesület fennmaradjon és sikeresen tudja szolgálni a kémikustársadalmat. A pályázati források és a vegyipartól kapott támogatások is szerényebbek voltak a szokásosnál. Az Egyesület Titkárságának és különösen az ügyvezető igazgatónak minden leleményességére szükség volt, hogy a rendszeres rendezvényekre az anyagi források mégis meglegyenek, és az egyesületi tagok ne nagyon érezzék, hogy a hét szűk esztendő egyikében vagyunk. A kémiával foglalkozó akadémiai szféra is tovább szűkölködött anyagiakban, és annak is bizonyára megvan az oka, hogy az ipari támogatás is gyérebb lett.

A következő év némi óvatos bizakodásra adhat okot. Úgy tűnik, hogy az Egyesület jövőre több nemzetközi konferenciát rendezhet, és ha a pályázati források nem szűkülnek tovább és az iparból származó támogatások összege némileg nő, akkor az Egyesület anyagilag erősödhet, és akkor hatékonyabban tud támogatni minden kémiával kapcsolatos tevékenységet. Úgy tűnik, hogy a kutatási források is bővülnek, legalábbis erre utalnak az infrastruktúra megújítására kiírt GINOP pályázatok.

Ilyenkor, karácsony környékén megszaporodnak a családi események, és jut idő pihenésre is. Az aktív pihenés jó eszköze lehet a jelen lapszám, amely a szokásos rovatokon kívül tartalmaz egy összeállítást karácsonyi kísérletekről, egy vegyész anekdotagyűjteményt, egy áttekintést a termikus analízis hazai történetéről – és egy kicsit „keményebb” tudományt is, a fotokémiai reakciók spektrokémiai vizsgálatáról. Talán arra is kerül idő, hogy az eddigi lapszámokat is átpörgessük, elolvassuk azokat az a cikkeket, amelyekre az évközi rohanásban nem volt idő.

Minden kedves olvasónknak kellemes karácsonyi ünnepeket, jó pihenést és nagyon boldog és sikeres új esztendőt kívánok:

 

2015. december

Pálinkó István egyetemi tanár,
az MKE főtitkára