Már a gyógyszerhiányért is a celebek a felelősek?

Csupor Dezső

Sokan érzékelik ma a gyógyszerhiányt. Egy tv-személyiség nemrég felpanaszolta, hogy nem lehet beszerezni egy cukorbeteg heti rendszerességgel használt injekcióját – mert a szíre-szóra fogyókúrázók vásárolják fel.

fogy.jpgEnnek a szernek a hatóanyaga, írja Csupor Dezső, a GLP-1 agonisták közé tartozhat. Ezek a hatóanyagok hatásukat a GLP-1 receptor aktiválásával (a GLP-1 fehérje hatását felerősítve) fejtik ki. A GLP-1 egy olyan, az emberi szervezetben termelődő fehérje, amely fokozza az inzulin- és csökkenti a glükagontermelést. Ez utóbbi két hormon a vércukorszintre ellentétesen hat: az inzulin csökkenti, a glükagon emeli a vércukorszintet. A GLP-1 (és a GLP-1 agonista gyógyszerek) ily módon kettős mechanizmus révén csökkentik a vércukorszintet. Ezenkívül a gyomor ürülését is késleltetik, ami további vércukorszint-csökkenést eredményez. Ráadásul az étvágy is mérséklődik, ami a testtömeg csökkenését eredményezheti.

A GLP-1 agonisták közül az elmúlt időszakban a szemaglutid a „legnépszerűbb”, ugyanis ennek a testsúlycsökkentő hatása tűnik a legjobbnak. A népszerűséghez hozzájárul az is, hogy egyes pletykák szerint Kim Kardashian fogyásának is ez a hatóanyag a titka, és Elon Musk is azzal dicsekszik, hogy a hatóanyag segítségével marad „fitt és egészséges”.  A hasonló szereket azonban a túlsúlyosak is szedik – indokoltan!

Az igény és a potenciális fogyasztói tömeg hatalmas (a cukorbetegek és az elhízottak száma világszerte nő), és ez, a gyártónál jelentkező termelési problémákkal együtt (egy időre technikai okokból leállt a termelés), világszerte ellátási nehézségeket okoz. Pánikra azonban nincs ok, egyrészt mert a gyártás helyreállt (bár az ellátás normalizálódása elhúzódhat), másrészt pedig azért, mert a cukorbetegek terápiája alternatív szerek alkalmazásával (ideiglenesen vagy tartósan is) megoldható.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS