Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

 

Mizsey PéterFelelős Szerkesztő úr úgy keresett meg a jelen Beköszöntő megírásának ötletével, hogy bármiről írhatok, „szabad a gazda”. Ismervén az eddigi ilyen jellegű írásokat, tudom, hogy ilyenkor többnyire az aktuális lapban megjelenő cikkeket, vagy az éppen aktuális programokat ajánlják.

Mivel jómagam vegyészmérnök vagyok és abból is az a fajta, aki tényleg a mérnöki résszel, a negyedik primer mérnöki tudománnyal – ahogy azt hívják – foglalkozik, ezért aztán élek, vagyis inkább visszaélek a helyzettel, és a 40 éve művelt szakmámról, a vegyipari műveletekről, műszaki kémiáról, folyamattanról, modellezésről és tervezésről írok. Sok név, de mind ugyanazt a mérnöki tudást takarja: hogyan valósítsuk, pontosabban tervezzük meg azt az ipar számára, amit megálmodtak, kigondoltak, és a kémikus a laborban sikeresen meg is csinált. Hogyan tervezzük, fejleszszük, módosítsuk az ipari folyamatokat úgy, hogy azok gazdaságosak, jól szabályozhatóak és környezetközpontúak legyenek. Megjegyzem, az ilyen jellegű cikkek a Magyar Kémikusok Lapjában is előfordulnak, de sokszor az ipari titoktartás a cikkírás gátja.

A „szakma” nagy öregjei voltak Veszprémben Benedek Pál és László Antal, Fábry György Miskolcon és Budapesten, míg a BME-n Sárkány György, Tettamanti Károly, Földes Péter, Sawinsky János, Manczinger József, aki „anno” nemcsak a legjobb tanár előadónk volt, hanem ma is aktív kollégám, és a felejthetetlen kolléga és jó barát Fonyó Zsolt, akitől a legtöbbet tanultam.

A mai vegyészmérnök-palántáknak már én próbálom átadni a „szakmát”, és mindig azt mesélem, hogy a kémikus és a vegyészmérnök szorosan együttműködnek, hiszen a megvalósított ipari tervezésre vagyunk mindannyian a legbüszkébbek. Mindegyiknek más a feladata, másra figyel, de egy a cél, hogy elmondhassák azt, amit én is vallok: „Működik
a dolog, úgy, ahogy megálmodtuk, megterveztük, és ahogy kell!”


Budapest, 2015. június

 

Mizsey Péter