Nagyon jó állandóan fiatalok között lenni, velük dolgozni

A Magyar Kémiaoktatásért Díj 2022. évi két kitüntetettje, Ferenczyné Molnár Márta és Versits Lívia gondolatai

Miért érdemes kémiatanárnak menni?

mmm.jpgMolnár Márta: Nagyon jó állandóan fiatalok között lenni, velük dolgozni, visszajelzéseket kapni tőlük, hogy ők is élvezik ezt a közös munkát. A kémia, mint természettudomány, felfedeztető, kísérletező tudomány, amit nem könnyű megérteni és elsajátítani. Szeretem, mikor látom a tekintetekben, hogy valami újat megértettek. Jó érzés, amikor közös sikereink vannak: érettségi, felvételi, versenyek. Hálás vagyok a köszönetekért, legutóbb a díjátadón volt tanítványom beszédéért.

Versits Lívia: Tanítani a csillogó szemekért érdemes, a hálás tanítványokért, azokért a mosolyokért, vidám percekért, amikből szerencsémre sok jutott az elmúlt 36 évben. Vannak persze kudarcok is, de ezek szükségesek, hogy újragondoljuk a feladatainkat. Minden osztály, csoport, minden tanítási óra más, és ez „ébren tartja” az embert. A diákok lendülete, humora pedig fiatalít! Tanítani a csillogó szemekért érdemes, a vl1.jpghálás tanítványokért, azokért a mosolyokért, vidám percekért, amikből szerencsémre sok jutott az elmúlt 36 évben. Vannak persze kudarcok is, de ezek szükségesek, hogy újragondoljuk a feladatainkat. Minden osztály, csoport, minden tanítási óra más, és ez „ébren tartja” az embert. A diákok lendülete, humora pedig fiatalít!

Miért éppen a kémia? Ez egy összetett tantárgy, kell hozzá elméleti tudás, számolási és laboratóriumi ismeretek. Sok ember megtalálhatja benne a számára érdekes, vonzó részt. Mindennapjaink elképzelhetetlenek a kémia ismerete nélkül. Akkor is, ha orvosnak, gyógyszerésznek, képzőművésznek, kozmetikusnak vagy szakácsnak készül valaki. Rengeteg pozitív élményem van, de egy tanár szerintem arra a legbüszkébb, ha hozzájárulhatott tanítványai sikeréhez az életben: kutatók, professzorok, orvosok, vegyészek, sőt még kémiatanárok is vannak közöttük. Nagyon kedves emlékem például, amikor verset írtak nekem a kolloid felhőkről. Még a kémia is lehet inspiráló egy „költőnek” – ez megható számomra!


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS