Karácsonyi korona Angliából víruscsomagolásban

Lente Gábor

dam.jpg

Lapunk az elmúlt években rendre beszámolt a tudományos ismeretterjesztés egyik legfontosabb eseményéről, a brit Royal Institution karácsonyi előadásairól, amelyek sorát a neves fizikus, Michael Faraday (1791–1867) indította el 1825-ben. Még a második világháború alatt is csak egyetlen évben maradt el a rendezvény. 2020-ban viszont a koronavírus által okozott közegészségügyi problémák miatt a hallgatóság nem lehetett jelen a teremben, így a középiskolás diákok a sorozat történetében először online követhették élőben az előadást.

A 2021-es karácsonyi előadás témája szinte magától értetődően az volt, ami az előző évi világfelfordulást okozta: a koronavírus, illetve általában a vírusok által okozott fertőzések. A fő előadó, Jonathan Van-Tam arcát a brit tévénézők éppen a járvány miatt ismerték meg. Tudományos kutatásai elsősorban az influenzára koncentráltak. 2017 októberében nevezték ki Anglia vezető egészségügyi tanácsadóinak egyikévé (Deputy Chief Medical Officer for England). 2020 elején, a járvány kitörésekor a kormányzat szakmailag leghozzáértőbb tagja volt, így magától értetődően lett ez egyik legfontosabb döntéshozó személy, illetve a nyilvánosság előtt is nagyon sokat szerepelt. A karácsonyi előadás után nem sokkal, 2022 tavaszán visszatért egyetemi munkájához.

A Royal Institution 2022-es karácsonyi előadásának témája is közel áll majd az egészségügyhöz: a központban a bűnüldözésben, illetve a helyszínelésben használatos tudományos módszerek állnak majd. Az előadó a skót Sue Black professzor lesz, aki jelenleg az Oxfordi Egyetemen dolgozik, és számos háborús konfliktus után vett részt az áldozatok maradványainak azonosítását célzó csoportok munkájában.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS