Kedves Olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kiss TamásÚj tanév kezdődik a közoktatásban és a felsőoktatásban. Reményekkel és bizakodással tölthetnek el bennünket a kormányzati ígéretek, de ezek a napi gyakorlatban néha másként jelennek meg.

Az elmúlt félév két utolsó Kari Tanács-ülésének emlékeit szeretném megosztani olvasóinkkal, melyek nem töltöttek el optimizmussal a felsőoktatás közeli jövőjét célzó kormányzati elképzelések megvalósulásainak realitásait illetően.

A június végi tanácsülésen tárgyaltuk a szegedi TTIK ügyrendjét. Az érdemi paragrafusok egyike az ügyrend elején a felsőbb szabályzatokból származóan kimondja:
„A szabályzat a rektor, a kancellár, a dékán és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke számára felhatalmazást adhat, hogy egyes kérdéseket utasításban szabályozzanak.” Ezt követően mintegy 40 oldalon keresztül részletezi a Kar és egységei demokratikus működésének feltételeit és módját. Teljes bizalmam van az egyetem első számú vezetőivel szemben, akikről nem tételezem fel, hogy vissza akarnának élni a szabályzat adta lehetőséggel. A rendszer nem tetszik, amely ezt lehetővé teszi. A Kari Tanács a dékán vonatkozásában korrigálta ezt a pontot, de a többi vezetőre nem terjedt ki a hatásköre.

A következő ülés a Kar költségvetését tárgyalta. Mint kiderült, a Szenátus által elfogadott egyetemi költségvetés alapján a Kar teljes normatív állami támogatása 1,8 milliárd Ft, a 2014. évi keret majdnem 98 százaléka. Ez 5000 hallgató éves oktatási költségeihez való állami hozzájárulás. Ha belegondolok, ez majdnem eléri a legutóbbi lottó ötös egyharmadát. Bár lehet, hogy a felsőoktatásra fordított állami költségvetési főösszeg, amit az országgyűlés elfogad, évről évre nagyobbnak tűnik, ez az összeg évről évre folyamatosan csökken. Felvetődött bennem a gondolat: talán érdemes volna lottózni, annak a valószínűsége ugyanis, hogy nyerünk a lottón, nullánál nagyobb. Az állami támogatás növekedéséé viszont az eddigi tapasztalatok szerint nulla.

Hogy a közoktatásról se feledkezzünk meg, csak utalnánk Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár minapi megnyilatkozására, amikor nem túl szerencsésen kémiai példákon világította meg mondandóját egy oktatási konferencián. Ez a kémiatanárok körében kiverte a biztosítékot (az Index nyomán az ominózus nyilatkozat az MKE Facebook-oldalán is olvasható, www.facebook.com/mkeface).

A végére egy jó hírt hagytam. Az Egyesült Királyság népessége, egy friss felmérés szerint, egészen pozitívan vélekedik a természettudományok társadalmi hatásáról, amint a Chemical &Engineering News június 8-i számában olvasható. A cikk az MKL-ben hamarosan magyarul is megjelenik. Érdemes volna hazánkban is készíteni egy hasonló felmérést. Félek, hogy az eredmény mást mutatna.

Nem maradt már helyem, hogy olvasnivalót ajánljak szeptemberi számunkból, de ezen könnyen túltehetik magukat, ha végiglapozzák a folyóiratot. Ígérem, ebben a számban is találnak olyan cikket, ahol megállnak a lapozásban, és kicsit több időt töltenek el az átfutásával, netán alaposan elolvassák, át is gondolják, vitatkoznak a szerzővel. Jó böngészést!

2015. szeptember

Kiss Tamás