Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Szomorú hírrel kell kezdenem: március 8-án, Beverly Hills-i otthonában, 90 éves korában meghalt Oláh György, a magyar származású Nobel-díjas kémikus, a karbokationok kémiájának atyja, a kémiában új trendeket teremtő tudós, a humanista ember, fiataljaink példaképe. Megint egy értéket vesztettünk.

Oláh Györgyről májusi számunkban emlékezünk meg.

Kedves Olvasó, tavaszi lapszámot tart a kezében. Az áprilisi szám kicsit változatos, mint az időjárás, napsütéses, borongós, de szerintünk olvasmányos.

Kiemelném a kémiai tárgyú lapok hozzáférhetőségének jövőjére vonatkozó, Holl Andrástól származó cikket. Két év múlva már minden cikkünk digitálisan hozzáférhető lesz az interneten. Némi bóklászás után támogatónkkal, az MTA Központi Könyvtárával szövetkeztünk teljes állományunk digitalizálásáról a kezdetektől napjainkig. Ez 1980-ig jelent feladatot, mert onnantól számaink már on-line is hozzáférhetők. Ez a munka folyik most a MTA központi Könyvtárával karöltve és fejeződik be reményeink szerint a jövő évben. Így 2019-ben már biztosan cikkeink az interneten olvashatók, kereshetők lesznek, tárgy és szerző szerint is. Ez minden bizonnyal nagy segítséget jelent majd olvasóinknak, akik kicsit kutakodni is szeretnének megjelent írásainkban. Könnyű lesz például megtalálni, hogy Darvas Ferenccel 2017 áprilisában készült beszélgetés az alkalomból, hogy magyarországi kémikusként elsőként lett ACS Fellow a tudományban elért kimagasló nemzetközi hatású eredményeiért és a magyar–amerikai tudományos kapcsolatok fejlesztésében mutatott kiemelkedő munkásságáért.

Braun Tibor ezúttal az analitikai szenzorok miniatürizálásának eredményeiről ír lebilincselően és az olvasó számára új ismereteket felvillantóan. Van olyan terület, ahol nem szerzett elég jártasságot, hogy ismereteit megossza velünk?

Kapitány János és Tóth Zoltán az oktatástechnológia jelentőségét hangsúlyozzák görög kollegájukkal való beszélgetésük alapján.

Végezetül felhívnám olvasóink figyelmét, hogy a napokban folyik a 2016. év legjobb cikkének kiválasztása a szokásos számítógépes szavazásos módszerrel. E-mailen minden tagunk megkapta erről a tájékoztatást Lente Gábor kollegánktól és a felkérést a személyes szavazásra. Kérjük, éljen a lehetőséggel!

Most pedig hadd kívánjak jó olvasást az áprilisi számunkhoz!

2017. április

Kiss Tamás
felelős szerkesztő