2017. január - tartalom Nyomtatás E-mail

 

LXXII. évf., 1. szám, 2017. január

 

Borító Tartalom


 MKL 2017 januar

OKTATÁS

  • Bazsa György: Cím vagy minőség?

KÖNYVISMERTETÉS

  • Hudecz Ferenc: Sohár Pál önéletrajzi kötete (Elveimhez hűen, konokul)

VEGYIPAR ÉS KÉMIATUDOMÁNY

  • A tudomány és a sci-fi határán. Beszélgetés Beke-Somfai Tamással

ÉVFORDULÓNAPTÁR, 2017

  • Próder István: Magyar vonatkozású kémia- és vegyipartörténeti évfordulók
  • Tomasz Jenő: Emlékezés 1956-ra

MEGEMLÉKEZÉS

  • Penke Botond, Perczel András, Tóth Gábor: Hollósi Miklós (1941–2016)

KITEKINTÉS

  • Braun Tibor: Umami: az ízfokozó ötödik alapíz. Egy korszakos jelentőségű, korai japán tudományos felfedezés és találmány

VEGYÉSZLELETEK
Lente Gábor rovata

 

EGYESÜLETI ÉLET

 

A HÓNAP HÍREI

 


 

  • GYÖRGY BAZSA: Name or quality?
  • FERENC HUDECZ: Professor Pál Sohár’s memoirs (book review)
  • VERA SILBERER: On the border of science and sci-fi. An interview with Tamás Beke-Somfai
  • ISTVÁN PRÓDER: Anniversaries in chemistry with Hungarian reference in 2017
  • JENŐ TOMASZ: Remembrance of 1956
  • BOTOND PENKE, ANDRÁS PERCZEL and GÁBOR TÓTH: Miklós Hollósi (1941–2016)
  • TIBOR BRAUN: Umami: the taste enhancing fifth basic taste. An epoch-marking, early Japanese discovery and invention
  • Chembits
    GÁBOR LENTE
  • The Society’s Life
  • News of the Month