Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Sarkadi LiviaTradíciónak számít, hogy az új év első számában az MKE elnöke üdvözli a Magyar Kémikusok Lapjának olvasóit. Az idén is a legnagyobb örömmel teszek eleget a felkérésnek.

Minden év tartogat különleges eseményeket és dátumokat, amelyek alkalmat adnak az ünneplésre. Az ENSZ a 2017-es évet a „Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi évé”-vé nyilvánította. Ehhez az ünnepi évhez számos nemzetközi konferencia szervezésével csatlakozunk, lehetővé téve a hazánkba irányuló szakmai turizmus fejlődését. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a hazai szakmai turizmus kiterjesztésére is magyar nyelvű konferenciák szervezésével. Például a hagyományos Vegyészkonferenciát júniusban Hajdúszoboszlón tartjuk, a kerek évfordulót ünneplő 60. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés Debrecenben kerül megrendezésre augusztusban, valamint a 10. Jubileumi Kémikus Diákszimpózium helyszíne március végén Pécs lesz.

A 2017-es évhez kötődő, kémiával kapcsolatos különleges dátumként Oláh Gyögy születésének (1927. május 22.) jeles évfordulóját emelném ki. Az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas kémikusprofesszor az idén tölti be 90. életévét. Az MKE csatlakozik a hazai ünneplésekhez. Nagyrabecsülésünk jeleként az MKE alapító elnökének nevével fémjelzett, 2007-ben alapított rangos kitüntetést, a Fabinyi-díjat 2008-ban az esők között kapta meg Egyesületünktől.

Valószínűleg sok tagtársunknak lesz jeles évfordulója az idén, ehhez fogadják ezúton jókívánságaimat és egy jelképes MKE-marcipánszívet.

A Magyar Kémikusok Egyesülete vezetősége nevében mindenki számára eredményekben és egészségben gazdag, boldog új évet kívánok!


Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia
az MKE elnöke