Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Örömmel köszöntöm a Magyar Kémikusok Lapja olvasóit májusban, az év legszebb hónapjának kezdetén. A természet elbűvölő szépsége ajándék mindannyiunk számára. Ha merünk belefeledkezni a virágba boruló fák illatába, a zöldellő rétek csöndjébe, akkor fölfedezhetjük magunkban is, másokban is az igazi belső értékeket. Nagy szükségünk van erre!

Egyesületünk kiemelten fontos közhasznú tevékenysége a természettudományos oktatás, nevelés területe. Számos programunk célja a fiatalok megszólítása: szeretnénk őket a kémia varázslatos világába csábítani. 

És mik az eszközeink ehhez? Látványos kísérletek. Izgalmas, jól érthető, magas szakmai tudással és jó módszertani felkészültséggel tartott tanórák, előadások. Mindez nagyon fontos, de mégsem elég, ebből még hiányzik az értékrend, az alapvető emberi erkölcsi norma, a követni érdemes példakép. A napokban hallottam a rádióban egy, a Kodálymódszerről szóló beszélgetésben, hogy az ész megtöltése és a test edzettsége mellett fiataljaink szívét is meg kell érinteni. Nem vagyunk mindannyian pedagógusok, egyetemi oktatók, de mindannyian találkozunk fiatalokkal mindennap, a legkülönbözőbb szituációkban. Fogadjuk szívünkbe és kövessük találkozásainkban Teréz anya gondolatát:

„Senkit se eresszetek útjára úgy, hogy jobbá, boldogabbá ne tennétek!”

Szeretném májusi számunkból fiatal és idősebb olvasóink figyelmébe ajánlani a napjainkban elhunyt Nobel-díjas professzorunk, Oláh György, vagy a csaknem 60 éve Egyesületünk szolgálatában álló Liptay György professzor úr életútját éppúgy, mint a többi beszámolót, érdekességet.

Szép májusi csendeket és tartalmas találkozásokat kívánok mindannyiunknak.

 

Androsits Beáta
az MKE ügyvezető igazgatója