Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Orha ZoltánOláh György Nobel-díjas kémikus végakaratában azt kérte, hogy szülővárosában helyezzék örök nyugalomra. A Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyén szeptember 19-én, a borongós idő miatt, egy nagyméretű, nyitott sátrat állítottak fel. Ott helyezték el azt az urnát, amelyet Los Angelesből szállítottak Budapestre. A Corvinlánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett vegyész portréja is ott kapott helyet.

Az akadémiai parcellánál Jelenits István piarista szerzetes, teológus kezdte el a szertartást. (Oláh György a piarista gimnáziumban érettségizett.) Beszédében méltatta a világhírű tudós példaértékű emberi jellemét.

A család nevében Laseczky Iván építészmérnök búcsúztatta Oláh Györgyöt. „Sohasem mondott megírt beszédet. Még cédulákat sem használt.” Hazai előadásai látványosak és közérthetőek voltak – említette. Felismerte, hogy Magyarország ásványi kincsekben szegény, ezért az oktatásba kell befektetni, mert abban nagy energiák rejlenek. Természetesen szóba került a régóta Los Angelesben élő család. Kiemelte a hűséges házastárs, Judit szerepét, aki fáradhatatlanul segítette férje tudományos munkáját is.
Lovász László – a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – hangsúlyozta, hogy Oláh György olyan korszakalkotó tudós volt, aki mellőzte a hagyományos gondolkodást, és ezért tudott újat és eredetit alkotni. Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke – búcsúztatójában Oláh György máig érvényes gondolatát hangsúlyozta, amely a tudás és a tudomány jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Elővettem azt a filmet, amelyben 2003-ban hosszabb időn át beszélgethettem Oláh Györggyel Budapesten. Gondolatai a jövőbe mutattak, hiszen ő nem a mának élt, hanem komoly felelősséget vállalt az eljövendő generációk sorsa iránt. Ezeket ajánlom mindenki figyelmébe. A film címe: Holnap is világos lesz. 

„A természet ajándéka a kőolaj vagy a földgáz, ez mindig hihetetlen ajándék. A baj csak az, hogy ez nem tart örökké, és ahogy csökken a készlet, amit a természet adott, és növekszik a fogyasztás, annál inkább szükség lesz arra, hogy új megoldásokat találjunk.”

Véleménye szerint az atomenergia az egyik út, az üzemanyagcellák egy másik lehetőség, a hidrogén, mint energiaforrás, egy harmadik.

„A metanolt lehet üzemanyagként használni. A lényeg: ez a cella nem hidrogénalapú, ami robbanásveszélyes, hanem a kémiailag biztonságos metil-alkohollal és némi adalékkal működik. A mi cellánk is termel szén-dioxidot, ugyanakkor a cella energiájára metil-alkoholt használunk, ezt lehet szén-dioxidból gyártani. Magyarán mondva ez azt jelenti, hogy ennek az alapanyaga a szén-dioxid, ez recirkulál. A természetben megvan ez a ciklus, úgy hívják, hogy fotoszintézis, amely szén-dioxidból és vízből új növényi életet termel. Na most ezzel a baj az, hogy ebből a növényi életből idővel keletkeznek fosszilis üzemanyagok.De ehhez sok év kell.”

„Mi a modern technológiával, a kémia felhasználásával vissza tudjuk forgatni a szén-dioxidot használható üzemanyaggá és nyersanyaggá, amiből unokáink ugyanazt tudják csinálni, mint amink van. Én, mint apa és nagyapa, nagyon törődöm avval, hogy unokáimnak és azok unokáinak legalább olyan jó, vagy jobb élete legyen, mint nekünk.”


Orha Zoltán
aki sohasem felejti el, hogy Oláh György egyik krónikása lehetett