Kedves olvasók! Nyomtatás E-mail

 

Kiss TamásKicsit személyes hangvételű köszöntőt olvashatnak. Kora ősszel többször megfordultam a Fiumei úti temetőben. Augusztus 31-én temettük Beck Mihály akadémikust, a Debreceni Egyetem emeritus professzorát, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát, a nemzetközi hírű kémikust. Tőle tanultam a kémia egyetemi szintű alapjait, és egyik meghatározó személyisége volt tudományos pályám alakulásának. Családja, munkatársai, pályatársai, budapesti, debreceni és szegedi kollégái, barátai és tisztelői búcsúztatták. Sokan voltunk. Megható, szeretetteljes, bensőséges búcsú volt.

Szeptember 19-én – végakaratának megfelelően – Oláh György Nobeldíjas, Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-nagydíjas kémikust temettük. Oláh György karbokationos kémiai kutatásaiért kapta a legmagasabb tudományos elismerést. Az ő kutatásai alapozták meg például azt is, hogy a benzinkutak többségéből eltűnt az ólmozott benzin, és ezért egy toxikus elem ma már sokkal kevésbé terheli a környezetünket. Nagyszabású temetés volt, sokan voltunk.

Most, hogy rövid időn belül kétszer is megfordultam a sírkertben, elgondolkodtam. Nemzetünk hány kiemelkedő személyisége, tudósa, művésze (ebben a hónapban temették oda Makk Károly világhíres filmrendezőt, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Liliomfi, a Macskajáték vagy a Szerelem), politikusa nyugszik ott. Megfontolandó, hogy magányunkban vagy párunkkal, családunkkal elsétáljuk a Fiumei Úti Sírkertbe és megnézegessük nagyjaink síremlékét, elgondolkodjunk eleinken, személyiségükön, tetteiken, tanuljunk életükből. Hasznunkra válhat.

Azután hazamenve, könnyű olvasmánynak elővehetjük lapunk októberi számát és meríthetünk belőle új ismereteket, szakmai híreket, információs mozaikokat a kémia mai és közelmúltbeli világából. Reméljük, e hónapban is szolgálunk hasznos olvasnivalókkal.

 

2017. október

Kiss Tamás
felelős szerkesztő